بررسی تاثیرمدیریت پسماندهای آلی(کمپوستو کودگاوی) برغلظت فلزات سنگین دردو خاک تحت کشت گیاه ذرت

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: سومین همایش و نمایشگاه تخصصی مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CEE03_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1109
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آذین ابطحی

کارشناس ارشد مهندسی علوم خاک و آب و عضو باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه

مهران هودجی

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان (اصفهان)

مجید افیونی

استاد دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

در سال های اخیر بازیافت ( زباله های شهری) و استفاده از آن به عنوان کود در اراضی کشاورزی، به دلیل ارزان بودن و قابل دسترس بودن مورد توجه قرارگرفته و از جمله مهمترین مسائل زیست محیطی محسوب می شود. که امکان ایجاد سمیت و ماندگاری عناصر سنگین درخاک را به وجود می آورد. این امرباعث نگرانی محققین نیزگردیده است. بنابراین با توجه به نقش و اهمیت عناصر سنگین در کشاورزی و احتمال ورود آن به زنجیره غذایی در این راستا مطالعهای جهت بررسی تاثیرمدیریت پسماندها( کودگاوی و کمپوست حاصل از زباله های شهری اصفهان) بر غلظت فلزات سنگین از جمله عنصر روی به مدت 8 هفته در گلخانه در دو سطح کودی ( 25 و 50 مگاگرم برهکتار) و تیمار شاهد (بدون کود) در دو خاک آهکی (Clay Loam ) و ( Sandy Loam ) در گلدانهای 5کیلوگرمی اجرا شد. تیمارهای این آزمایش در قالب طرح فاکتوریل و بلوک کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام و بعد ازکشت و برداشت، وزن خشک گیاه و غلظت عناصر( روی، منگنز) اندازهگیری شدند. کاربرد کودکمپوست باعث افزایش معنیدار غلظت فابل استخراج( به روش DTPA) فلزات سنگین از جمله روی شد. همچنین بیشترین غلظت روی جذب شده درتیمارهائی که بیش از 50 مگاگرم درهکتار کود کمپوست دریافت کرده بودند، بطور معنیداری بیشتر از شاهد و کودگاوی بود. نتایج تجزیه گیاه نیز نشان داد مصرف کود کمپوست حاصل از زبالههای شهری در سطح کودی 50 مگاگرم درهکتار اثر معنی داری در سطح 1% بر عملکرد گیاه و غلظت روی در اندام هوایی و شاخص جذب روی دردو نوع خاک داشت. همچنین ضریب انتقال روی رابه طور معنی داری در خاک لومی شنی افزایش داده است.

کلیدواژه ها

پسماندهای آلی، آلودگی، کود کمپوست، کودگاوی، روی، خاک، گیاه ذرت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.