کمی سازی و تعیین پارامترها و دامنه های پاسخ به دمای بذر و گیاهچه گیاه آزی وش (Corchorus olitorius L.) با استفاده از مدل های رگرسیون غیرخطی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه به زراعی کشاورزی، دوره: 17، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JCI-17-1_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 521
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهنام کامکار

دانشیار گروه زراعت دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

ام البنین گرزین

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مهندسی کشاورزی اکولوژیک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران

نفیسه خلیلی

دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه زراعت، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

محمدحسین قربانی

مربی گروه زراعت، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

آزیوش (.L olitorius Corchorus (یک گیاه دارویی باارزش به شمار میرود که اولین بار در ایران در سال 1392 کشت و تولید شد. در این مطالعه، واکنش جوانهزنی این گیاه نسبت به دما (10 ،15 ،20 ،25 ،30 ،35 ،40 ،45 و 50 درجه سانتیگراد) در آزمایشگاه بذر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال 1390 بررسی شد. اثر دما بر حداکثر درصد جوانه زنی ( MGP ،(سرعت جوانه زنی (R50 ،(یکنواختی جوانهزنی (GU ،(زمان تا رسیدن به 10) D10 ،(50) D50 (و 90) D90 (درصد حداکثر جوانه زنی، درصد گیاهچه نرمال (NS (%و طول گیاهچه (LS (در سطح 1 درصد معنادار بود. همچنین واکنش جوانهزنی به دما تا رسیدن به 10 ،50 و 90درصد حداکثر جوانهزنی با استفاده از سه مدل رگرسیون غیرخطی (مدلهای دوتکهای، دندان مانند و بتا) ارزیابی شد و مدل بتا، مدل برتر تعیین شد. دماهای کاردینال در 50 درصد حداکثر جوانه زنی شامل دمای پایه 18/10 درجه سانتیگراد، دمای بهینه 31/37 درجه سانتیگراد، دمای سقف 50 درجه سانتیگراد و زمان بیولوژیک 56/13 ساعت بود. نتایج مدل بتا در برازش ط ول گیاهچه و درصد گیاهچه نرمال نشان داد ظهور گیاهچه در دامنه دمایی 11 تا 44 درجه سانتی گراد، بیشترین طول گیاهچه در دمای 34/35 درجه سانتیگراد و بیشترین درصد گیاهچههای نرمال در دمای 31 درجه سانتیگراد اتفاق افتاده است.

کلیدواژه ها

آزیوش، دماهای کاردینال، زمان بیولوژیک، گیاهچه نرمال، مدل بتا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.