تعیین آستانه خسارت اقتصادی خردل وحشی در رقابت با چهار رقم گندم در منطقه گرگان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه به زراعی کشاورزی، دوره: 17، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JCI-17-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 545
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین رضوانی

دانشجوی دکترای زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

جعفر اصغری

استادگروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

سیدمحمدرضا احتشامی

استادیارگروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

بهنام کامکار

دانشیار، گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

به منظور تعیین آستانه خسارت اقتصادی چهار رقم گندم در تراکمهای مختلف خردل وحشی، آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار و در دو سال زراعی (90-1389 و 91-1390 (در مزرعه تحقیقاتی ایستگاه تحقیقاتکشاورزی گرگان وابسته به مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل ارقام گندم (&آرتا ، &تجن ، &مغان و &مروارید ) و تراکم خردل وحشی (صفر، 4 ،8 ،16 و 32 بوته در متر مربع) بود. برای توصیف کاهش عملکرد ناشی از رقابت خردل وحشی از معادله هذلولی کازنس استفاده شد. حداکثر تلفات عملکرد مربوط به تراکمهای بالای خردل وحشی بود و در بین ارقام، رقم &آرتا بیشترین و رقم &مروارید کمترین تلفات عملکرد را داشتند. شاخصهای رقابتی محاسبه شده نشان داد که رقم &مروارید در شرایط رقابت با خردل وحشی، توانایی زیادی در جلوگیری از کاهش عملکرد خود داشت (تحمل زیاد) و از طرف دیگر، وزن خشک و مقدار بذر علف هرز را نیز تا حد زیادی کاهش داد. با استفاده از مدل بسط دادهشده هذلولی کازنس و فرمول ادونوان، آستانه خسارت اقتصادی در دو سال زراعی برای ارقام گندم تراکمهای 11/4 ،68/3 ،33/2 و 11/2 بوته در متر مربع به ترتیب در ارقام &مروارید ، &مغان ، &تجن و &آرتا در شرایط آب وهوایی گرگان تعیین شد.

کلیدواژه ها

آستانه خسارت، توابع کاهش عملکرد، خردل وحشی، رقابت، گندم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.