تاثیر معماری بر زیست معنوی انسان از منظر متون اسلامی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی عمران ، معماری و طراحی شهری
  • کد COI اختصاصی: ICCACS02_268
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 545
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سلیمان خداپناه

دانش آموخته موسسه بین المللی علوم وحیانی اسرا

رضاعلی کرمی

استادیار دانشگاه پیام نور ایران

چکیده

مسکن، از اصولی تبعیت می کند که متناسب با فرهنگ زیسته و روان انسان است و انسان را به آرامش می رساند. روح معماری اسلامی، پشتوانه معنوی عمیقی دارد و این مقاله بر آن است تا نشان دهد میان نحوه معماری اسلامی و زیست معنوی رابطه ای معنادار وجود دارد. این اصول، بین معماری و انسان ارتباطی معنوی ایجاد می کند و اگر بر مبنای شناختی درست از انسان باشد، او را در رسیدن به آرامش روحی و کمالات معنوی یاری می رساند. در این تحقیق با رویکردی اسلامی و با روش استدلالی و تطبیقی نخست مبانی و اصول معماری اسلامی را بیان می کنیم و به زبان آیات و روایات نحوه اثرگذاری معماری اسلامی را در رشد معنوی انسان توضیح می دهیم. این تحقیق سامان یافته است، چنان که ابتدا بر اصول و مبانی معماری اسلامی از میان منابع دینی از قبیل قرآن، نهج البلاغه و کتب تفسیری، استدلال می کنیم، سپس با نشان دادن آثار معماری اسلامی در روند رشد معنوی انسان و مقایسه آن با معماری غیر اسلامی، وجود ارتباط تنگاتنگ بین معماری اسلامی و رشد معنوی انسان را نشان خواهیم داد. شاخصه های اصلی معماری اسلامی که متضمن معنویت و زیست اخلاقی و سلامت روان است، عبارتند از: عدم اشراف، معادنمایی، ایمنی، وسعت، تقابل، مرکزیت و نفی تجملات که همگی در اخلاق اسلامی نیز متبلور هستند.

کلیدواژه ها

معماری اسلامی، معنویت، شهرسازی، انسان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.