نقش رفتارشهروندی سازمانی در اخلاق سازمانی مدیران سازمان های آموزشی
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: دومین همایش ملی مطالعات و تحقیقات نوین در حوزه علوم تربیتی و روانشناسی ایران
- کد COI اختصاصی: CTCONF02_166
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 408
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد رشته علوم تربیتی، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران
استادیار گروه علوم تربیتی، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران
چکیده
پیچیدگی روزا فزون عملکرد های سازمان ازیک سو وازسوی دیگر فاصله گرفتن ارتعهدات اخلاقی توجه مدیران وصاحب نظران رابهبحث اخلاق سازمانی واخلاق معطوف ساخته است چراکه توجه به اخلاق حرفه ای درمحیط کار منافع بسیاری برای رهبران ومدیراندارد وسازمان ها با ایجاد برنامه های اخلاقی می توانند اخلاقیات رادرمحیط کار هدایت کنند. موفقیت درسازمان ناشی ازایجاد وبهکارگیری اخلاق سازمانی است وضعف درسیستم اخلاقیات منجربه کاهش ارتناطات وافزایش خسارات سازمانی می گردد. مدیر باید ازنظر اخلاقی جوی سالم برای کارکنان در سازمان به وجود آورد، تا آنان بتوانند با تمام توان وبهره وری هرچه بیشتر کار کنند؛ نیرویانسانی که امروزه از آن به عنوان سرمایه انسانی یاد می شود از مهمترین سرمایه های هر سازمانی است که کیفیت آن می تواند دررشد وتعالی سازمان نقش بسزایی داشته باشدو با بهره مندی از رفتار شهروندی یک نوع رفتار ارزشمند و مفید است که افراد آن را بهصورت دلخواه و داو طلنانه از خود بروز می دهند باعث ارتقاء اثربخشی و کارا یی سازمان گردند. بنابراین مدیران سازمان ها بویژهسازمانها ومراکزآموزشی با ایجاد شرایط وجوی سالم ومناسب درسازمان ها وگسترش ارزش های اخلاقی وارتقای اخلاقیات و توسعهرفتار شهروندی سازمانی و مولفه های آن که بیشتر بار اخلاقی دارندموجب تعالی سرمایه انسانی و به پشتیانی آن تعالی سازمانگردند. بنابراین مقاله حاضر بر آن است تا به این پرسش پاسخ دهد: تا چه اندازه رفتارشهروندی سازمانی موجب ارتقای اخلاق سازمانیمدیران سازمان های آموزشی خواهد شد آیا رفتارشهروندی سازمانی عامل موثری دراستقرار و ایجاد اخلاق سازمانی مدیران سازمانهای آموزشی خواهدبودکلیدواژه ها
رفتارشهروندی سازمانی، اخلاق سازمانیمقالات مرتبط جدید
- نقش هوش مصنوعی در شخصی سازی فرآیندهای آموزشی
- بررسی کاربرد و اثر بخشی بازی های رایانه ای موثر بر درمان کودکان دارای نشانه های اختلال کم توجهی- بیش فعالی (یک مرور نظام مند)
- بررسی رابطه بهزیستی روانشناختی و تاب آوری با کیفیت زندگی معلمان مشهد
- توانمندسازی و توسعه حرفهای معلمان دارای دانش آموز با نیازهای ویژه
- اثربخشی مداخله اموزش ارتباط بدون خشونت برمهارت های بین فردی و تاب آوری در کودکان کار
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.