بررسی اثر بخشی مدل های SWAT و WEPP در تعیین مولفه های هیدرولوژیکی زیرحوضه، حوضه آبخیز کشف رود (مطالعه موردی: حوضه آبخیز طرق)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دهمین سمینار بین المللی مهندسی رودخانه
  • کد COI اختصاصی: IREC10_028
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 488
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرحسین آقاخانی افشار

دانشجوی دکتری عمران گرایش سازه های هیدرولیکی، گروه مهندسی آب، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه تبریز

یوسف حسن زاده

استاد گروه مهندسی عمران، گروه مهندسی آب، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه تبریز

علی اصغر بسالت پور

استادیار گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر رفسنجان (ع)

چکیده

تعیین مولفه های هیدرولوژیکی حوضه های آبخیز توسط مدل های مختلف و انتخاب بهترین مدل در برآورد این مولفه ها می تواند اطلاعات مناسبی از وضعیت حاضر و آتی این حوضه ها و نیز کمک شایانی در برنامه ریزی های مدیریتی آنها داشته باشد. در این تحقیق از دو مدل با کاربردهای گسترده با نام های ابزار ارزیابی آب و خاک (SWAT) و پروژه پیش بینی فرسایش آبی (WEPP) به منظور شبیه سازی رواناب و رسوب تولید شده در حوضه آبخیز طرق از زیرحوضه های حوضه آبخیز کشف رود استفاده می گردد. مدل ها اجراء و مقادیر رواناب و رسوب شبیه سازی شده و اندازه گیری شده با یکدیگر مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که در دوره کالیبراسیون، ضرایب ارزیابی ناش- ساتکلیف (ENS) برای مدل SWAT و WEPP و برای مولفه رواناب به ترتیب برابر 0/711 و 0/864 و برای رسوب تولید شده به ترتیب برابر 0/678 و 0/847 می باشد. در دوره صحت سنجی نیز مقادیر ضریب ناش- ساتکلیف برای مدل SWAT و WEPP، برای مولفه رواناب به ترتیب برابر 0/690 و 0/835 و برای رسوب تولید شده به ترتیب برابر 0/818 و 0/828 می باشد. نتایج حاصل از ضریب ارزیابی ناش- ساتکلیف و سایر معیارهای ارزیابی نشان می دهد که ارزیابی های هر دو مدل قابل قبول می باشند و شبیه سازی مدل WEPP در برخی موارد بهتر از مدل SWAT بوده و با ضریب اطمینان قابل قبولی می تواند برای ارزیابی کیفیت افت خاک و سایر مولفه های هیدرولوژیکی حوضه آبخیز طرق مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

؛ WEPP، SWAT، رواناب، رسوب، اعتبارسنجی، صحت سنجی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.