بررسی کمی و کیفی منابع آب در حوزه‌های کوهستانی مناطق خشک (مطالعه موردی: حوزه منشاد استان یزد)

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: دومین همایش ملی اثرات خشکسالی و راهکارهای مدیریت آن
  • کد COI اختصاصی: NSDEM02_299
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1746
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه پورمحمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت مناطق بیابانی، دانشگاه یزد

محمدتقی دستورانی

عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه یزد

سودابه پورمحمدی

کارشناس کشاورزی

مطهره اسفندیاری

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت مناطق بیابان، دانشگاه یزد

چکیده

علاوه بر مشکل کمی آب، بسیاری از شهرهای مرکزی ایران از نظر کیفیت آب نیز دچار مشکل می‌باشند. به طوری که آب آنها دارای املاح بوده و در برخی موارد غیرقابل استفاده نیز می‌باشند. در این میان توجه به منابع آب حوزه‌های کوهستانی موجود در مناطق خشک ضروری به نظر می‌رسد. این گونه حوزه‌های آبخیز در مناطق خشک از نظر منابع آب، کشاورزی و جاذبه‌های توریستی از اهمیت زیادی برخوردار هستند. حوزه کوهستانی منشاد در استان یزد یکی از حوزه‌های کوهستانی موجود در مناطق خشک است که در این تحقیق به بررسی کمی و کیفی منابع آب این حوزه پرداخته شده است. بدین منظور از آمار بارش بلندمدت و نیز دبی روانابهای موجود در منطقه استفاده و از روی آنها پتانسیل کمی تولید آب تجدید‌پذیر در حوزه محاسبه شده است. همچنین با کمک پارامترهای اقلیمی، میزان تبخیر و تعرف پتانسیل کل حوزه نیز برآورد گردیده است. در ادامه، با تعیین پارمترهای شیمیایی PH, TDS, SAR و FC، کیفت آبهای استحصالی از حوزه نیز بررسی و قابلیت استفاده از آنها جهت مصارف کشاورزی و شرب مورد مطالعه قرار گرفته است. بر اساس نتایج حاصله از این تحقیق بیانگر اهمیت توجه به منابع موجود آب در حوزه‌های کوهستانی در مناطق خشک کشور می‌باشد که در مواقع کم‌آبی اهمیت فزاینده‌ای نیز می‌یابد.

کلیدواژه ها

منابع آب، کیفیت آب، کمیت آب، حوزه کوهستانی منشاد، منطقه خشک.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.