بررسی استنادی و محتوایی کتاب‎های تالیفی فارسی موجود در سرفصل جدید کارشناسی کتابداری و اطلاع ‎رسانی (مصوب 1388) کشور بر پایه استنادهای درون‎متنی آن‎ کتاب ها

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: پژوهشنامه کتابداری و اطلاع رسانی، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_LIRJ-5-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 574
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه نیک زاد

کارشناس ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی

فریده عصاره

استاد گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

هدف: پژوهش حاضر با هدف تعیین اعتبار نویسندگان و منابع مورد استفاده به بررسی وضعیت استنادهای درون متنی در کتاب های تالیفی فارسی موجود در سرفصل جدید کتابداری و اطلاع رسانی پرداخته است. روش: روش مورد استفاده این پژوهش، روش تحلیل استنادی و محتوایی بوده است. بدین منظور از 103 عنوان کتاب تالیفی موجود در منابع سرفصل مورد مطالعه، تعداد 4994 استناد درون متنی استخراج شد.یافته ها: نتایج حاصل نشان داد که 53/72 درصد استنادها را منابع خارجی و 38/68 درصد را منابع فارسی تشکیل داده است. از مجموع استنادها، کتاب‎ها (61/53 درصد)، بیش ترین تعداد استناد را به خود اختصاص داده‎اند، و سپس مجله‎ها(24/82 درصد) در رتبه دوم قرار گرفتند. از میان کتاب‎ها، کتاب های اصطلاحنامه کتابداری و اطلاع رسانی با 80 و Children’s Literature in the Elementary School با 46 مورد استناد، به ترتیب پربسامدترین کتاب های فارسی و انگلیسی، و نشریات فصل‎نامه کتاب و Academy of Management Journal ، پربسامدترین نشریات فارسی و انگلیسی بوده‎اند. پوری سلطانی با 107 استناد و چارلز ساماران با 56 استناد نیز به عنوان پراستنادترین نویسندگان فارسی و انگلیسی تعیین شدند. علاوه براین، موضوع رکوردهای کتاب شناختی (7/78 درصد) بیش ترین میزان استفاده را در تدوین منابع مورد استناد داشته است.

کلیدواژه ها

تحلیل استنادی، سرفصل کارشناسی، کتابداری و اطلاع رسانی، استناد درون متنی، تحلیل محتوا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.