تحلیل بسط عبارت های جستجوی موضوعی دانشجویان، الگوهای بسط و همخوانی آن ها با سر عنوان های موضوعی فارسی در فهرست رایانه ای

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: پژوهشنامه کتابداری و اطلاع رسانی، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_LIRJ-2-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 356
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر نیک زمان

دانشجوی کارشناسی اردش علوم کتابداری و اطلاع رسانی

رحمت الله فتاحی

استاد دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

هدف: بررسی چگونگی بسط عبارت جستجوی موضوعی و میزان همخوانی عبارت های بسط یافته با سر عنوان های موضوعی فارسی و مقایسه الگوهای بسط جستجوی موضوعی دانشجویان از دو بعد متغیرهای واژگانی و زمینه ای در حوزه موضوعی کشاورزی (حوزه علوم کاربردی) و حوزه های موضوعی کتابداری، علوم تربیتی و روان شناسی (حوزه علوم انسانی) هدف این پژوهش است. روش: داده ها با استفاده از روش ثبت داد و گرفت (فیلمبرداری الکترونیکی فرایند تعامل کاربران هنگام جستجو در فهرست رایانه ای کتابخانه) گردآوری و مقوله بندی (دسته بندی) آن ها با استفاده از روش تحلیل محتوا انجام گرفت. یافته ها: تنوع بسیار زیادی در انواع حالت های بسط جستجو وجود دارد؛ میان رفتار بسط جستجوی دانشجویان دانشکده کشاورزی و دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی به لحاظ انواع حالت های بسط جستجو با استفاده از انواع متغیرهای زمینه ای و زبان شناختی و تعداد تغییرهای انجام شده درهر بسط جستجو در بیشتر موارد تفاوت معناداری وجود ندارد؛ به طور کلی 1) دانشجویان دانشکده کشاورزی و دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، هنگام بسط جستجو از متغیر زبان شناختی بیش از متغیر زمینه ای استفاده می کنند؛ 2) دانشجویان دانشکده های مذکور، در ببیشتر اقات بسط جستجوی خود را با استفاده از یک تغییر به انجام می رسانند؛ و 3) تغییر در نوع فیلد جستجو هنگام بسط جستجو بیشتر در مورد فیلدهای عمومی، عنوان و موضوع رخ می دهد.

کلیدواژه ها

بسط جستجو، جستجوی موضوعی، سر عنوان های موضوعی فارسی، همخوانی واژگانی، فهرست های ریانه ای، تحلیل محتوا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.