نوسانات فصلی جمعیت شب پره پشت الماسی، Plutella xylostella (L.) (Lep.: plutellidae) در مزارع کلم گل جنوب تهران

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت گیاهان، دوره: 29، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPP-29-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 325
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامحسین حسن شاهی

دانشجوی کارشناسی ارشد حشره شناسی، گروه گیاهپزشکی دانشکده علوم کشارزی، دانشگاه شاهد

علیرضا عسکریان زاده

استادیار، گروه گیاهپزشکی دانشکده علوم کشارزی، دانشگاه شاهد

حبیب عباسی پور

دانشیار گروه گیاهپزشکی دانشکده علوم کشارزی، دانشگاه شاهد

جابر کریمی

استادیار گروه گیاهپزشکی دانشکده علوم کشارزی، دانشگاه شاهد

چکیده

شب پره پشت الماسی، (Linnaeus, 1758)Plutella xylostella مخرب ترین آفت گیاهان خانواده کروسیفر یا چلیپاییان (Brassicaceae) در سرتاسر دنیا می باشد. به منظور بررسی نوسانات فصلی جمعیت این آفت از اوایل خرداد تا اوایل آبان ماه سال 1390 از مزارع کلم گل منطقه جنوب تهران نمونه برداری صورت گرفت. از هر مزرعه در مناطق جهان آباد، کهریزک، شکر آباد و پلایین قطعه ای به مساحت یک هکتار برای نمونه برداری انتخاب شد. در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شاهد نیز مزرعه ای به مساحت 600 متر مربع به عنوان مزرعه بدون سم پاشی انتخاب شد. بوته به عنوان واحد نمونه برداری در نظر گرفته شد و از هر مزرعه 20 بوته انتخاب شد. نمونه برداری به فواصل هر 10 یکبار انجام شده و تمام نمونه های تخم، لارو و شفیره های روی هر بوته شمارش و ثبت گردید. بیشترین تراکم لارو (6/52)، شفیره (4/92) و تخم (42/24) در مجموع مناطق در تاریخ 3 آبان ماه و هنگام برداشت محصول اتفاق افتاد. بالاترین تراکم مجموع مراحل رشدی در کل مناطق در تاریخ 3 آبان (53/90) و کمترین این مقدار در تاریخ 29 خرداد (4/75) ثبت گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که جمعیت آفت براساس تعداد لارو و شفیره در هر بوته بین مزرعه سم پاشی نشده با سایر مزارع دارای اختلاف معنی داری است. همچنین تراکم سنین مختلف لاروی دارای اختلاف معنی داری در بین مزارع مختلف می باشد.

کلیدواژه ها

تهران، کلم گل، نوسانات فصلی، Plutella xylostella

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.