مقاومت برخی ارقام و لاین های پیشرفته گندم نسبت به زنبور ساقه خوار غلات Cephus pygmaeus L. Hym: Cephidae

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت گیاهان، دوره: 27، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JPP-27-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 488
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس خانیزاد

مربی پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع ، طبیعی کردستان

وریا ویسانی

کارشناس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع ، طبیعی کردستان

حسن احمدی

کارشناس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع ، طبیعی کردستان

چکیده

جهت اجرای طرح بررسی مقاومت لاین های پیشرفته گندم دیم نسبت به زنبور ساقه خوار غلات Cephus pygmaeus L. تعداد شانزده رقم و لاین پیشرفته گندم دیم از بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر سنندج تهیه شد، که بصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با 4 تکرار در محل ایستگاه تحقیقاتی قاملو طی دو سال زراعی 89- 1387 کاشت شد و مراحل مختلف رشدی لاین های گندم و مراحل رشد و نموی آفت مورد بررسی قرار گرفت. با مقایسه میانگین های دو ساله به روش توکی، مشخص گردید که رقم شماره 7 (شاهی) بالاترین (3/75 درصد) و رقم شماره 16 سرداری کمترین (1/11 درصد) میزان آلودگی را نشان داد. رقم شماره 6 (گینارو) با 6/17 گرم کاهش وزن هزار دانه بیشترین و رقم شماره 9 (آگری) با 1/33 گرم کاهش وزن، کمترین صدمه را داشت. همچنین نتایج نشان داد که رقم شماره 7 (شاهی) با تعداد 7 خوشه افتاده بیشترین تلفات و رقم شماره 16 سرداری با توجه به غالب بودن کاشت آن در منطقه به عنوان شاهد با 3 خوشه افتاده کمترین تلفات را داشت. در این بررسی برخی از خصوصیات مرفولوژیکی ارقام مورد آزمایش از قبیل تعداد ساقه در بوته، تعداد گره در ساقه، قطر ساقه ها، سختی و تردی، خالی یا توپر بودن و صاف یا زبر بودن ساقه ها ثبت شده و ارتباط هر فاکتور با میزان آلودگی بوته ها بررسی و مشخص گردید که لاروهای آفت بیشتر ساقه های با قطر بیشتر را ترجیح می دهند.

کلیدواژه ها

گندم دیم، مقاومت، ارقام پیشرفته، زنبور ساقه خوار غلات، سرداری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.