اثر تیامتوکسام روی فعالیت تونل زنی و تغذیه ای موریانهMicrocerotermes diversus Silvestri (Isoptera:Termitidae) در شرایط آزمایشگاهی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت گیاهان، دوره: 25، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPP-25-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 350
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب فتح اللهی

دانشجوی کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی

بهزاد حبیب پور

دانشجوی کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی

سعید محرمی پور

دانشیار گروه حشره شناسی کشاورزی ، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه تربیت مدرس تهران

فرحان کچیلی

استادیار گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

تیمار خاک با حشره کش ها روشی موثر برای کنترل موریانه ها می باشد. دو عامل که در کارایی یک حشره کش جهت کنترل موریانه های زیرزمینی اثر می گذارند خاصیت عدم دورکنندگی و میزان سمیت بالای آن است که در نوع جدید موریانه کش ها از جمله تیامتوکسام موجود است که کاربرد آن در خاک توصیه شده است. موریانهMicrocerotermes diversus Silvestri (Iso.: Termitidae) به دلیل تغذیه از کلیه مواد حاوی سلولز مهمترین آفت اقتصادی مخرب ساختمان ها در اهواز می باشد. M. diversus به گروه موریانه های زیرزمینی تعلق دارد و اکثرا دارای تجمعاتی در زیر سطح خاک بوده و لانه آنها توده های فشرده ای ازحجره های کوچک است و از طریق ایجاد گالری های زیرزمینی به ساختمان ها و گیاهان دست می یابد. تیامتوکسام روی M. diversus با استفاده از روشهای زیست سنجی لوله های آزمایشی و ظروف پلاستیکی در شرایط آزمایشگاهی ارزیابی شد. حدود غلظتی استفاده شده بین 5000 – 5 پی پی ام بود. خاک تیمار شده با غلظت های بالای 50 پی پی ام (میلی گرم در کیلوگرم) از تیامتوکسام در طول 7 روز به عنوان مانع شیمیایی موثر جهت توقف و ایجاد تاخیر در نفوذ موریانه ها به خاک عمل کرد. تیامتوکسام به عنوان دورکننده اثر نکرد، همچنین نتایج دلالت می کند که مرگ ومیر در غلظت های بالای 50 پی پی ام به صورت تدریجی افزایش یافت. نفوذ، مساحت تونل زنی و فعالیت تغذیه ای در طول 7 روز در خاک تیمار شده کاهش یافت. بر اساس نتایج این بررسی تیامتوکسام به عنوان موریانه کش موثر و مانع شیمیایی مناسبی جهت تیمار خاک پیشنهاد می گردد.

کلیدواژه ها

موریانه Microcerotermes diversus، تیامتوکسام، دور کنندگی، سمیت، فعالیتهای تونل زنی و تغذیه ای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.