بررسی ارتباط اختلالات اسکلتی-عضلانی و تعارض کار-خانواده در یکی از صنایع فولاد کشور

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله مهندسی بهداشت حرفه ای، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JOHE-4-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 407
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی ملکوتی خواه

کارشناسی ارشد، گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

علی کریمی

استادیار، گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

سیدمصطفی حسینی

استاد، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

امیر رستگارخالد

استادیار، گروه جامعهشناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: اختلالات اسکلتی عضلانی یکی از شایعترین بیماریهای شغلی میباشد، برای جلوگیری از بروز اینگونه اختلالات بررسی و شناخت عوامل زمینهای آن حایز اهمیت میباشد. مطالعه حاضر با هدف اولیه بررسی شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی در صنایع فولاد و هدف نهایی بررسی ارتباط بین تعارض کار-خانواده به عنوان عامل اجتماعی و اختلالات اسکلتی عضلانی صورت گرفته است.روش کار: این مطالعه در بخش فولادسازی یکی از صنایع فولاد کشور با جامعه آماری 274 نفر انجام شد. برای بررسی تعارض کار خانواده از پرسشنامه 18 سوالی کارلسون و کاکمار که شش زیرمقیاس این نوع تعارض را در دو بعد بررسی میکند، استفاده شد و اختلالات اسکلتی عضلانی با استفاده از پرسشنامه نوردیک مورد بررسی قرار گرفت. در آخر نتایج با نرم افزار 0.21 SPSS تجزیه و تحلیل شد.یافتهها: میانگین )انحراف معیار( نمره تعارض کار-خانواده برای کل جامعه مورد مطالعه برابر )302/12 )34/04 میباشد. بررسی ارتباط تعارض کار-خانواده و اختالالت اسکلتی عضلانی نشان میدهد که تعارض به صورت کلی و در زیرمقیاسهای تعارض مبتنی بر زمان هم از خانواده به کار و هم کار به خانواده )441/4 > P )و مبتنی بر فشار تنها از کار به خانواده و مبتنی بر رفتار تنها از خانواده به کار ارتباط معنیداری را با اختلالات اسکلتی عضلانی نشان میدهند )40/4 > P.)نتیجه گیری: مطالعه حاضر عاملی جدید را در بررسی عوامل ایجاد کننده اختلالات اسکلتی عضلانی معرفی میکند و بیان میدارد که مدیریت بهینه چنین تعارضی میتواند در کاهش اختلالات اسکلتی عضلانی کمک کننده باشد.

کلیدواژه ها

اختلالات اسکلتی عضلانی ،تعارض کار-خانواده،صنایع فولاد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.