بررسیهای تکمیلی درخصوص بیواکولوژی جوانهخوار بلوط ( Tortrix viridana ) و پراکنش آن در استان آذربایجانغربی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دو فصلنامه دانش گیاه پزشکی ایران، دوره: 47، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPPS-47-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 350
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا زرگران

استادیارگروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه

عباس بانج شفیعی

دانشیار، گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه

سیدرستم موسوی میرکلا

استادیارگروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه

الیاس رمضانی کاکرودی

استادیارگروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه

چکیده

جوانهخوار بلوط ) Tortrix viridana L. ( مهمترین آفت بلوط در ایران است. جهت بررسی تغییرات جمعیتی این آفت نمونهبرداریهای هفتگی از مراحل مختلف زندگی این آفت در آذربایجانغربی صورت گرفت. تعداد سنین لاروی با پرورش و اندازهگیری عرض کپسول سر 1000 عدد لارو سنین مختلف تعیین شد. تاثیر میزبان گیاهی بر تغییرات وزنی لاروهای سن آخر و شفیره آفت روی سه گونه بلوط( Quercus infectoria ، Q. brantii و Q. libani ( بررسی شد. تغییرات جمعیتی حشرات کامل نیز با نصب تعداد 10 تله فرومونی مثلثی انجام گردید. تعداد 5 سن لاروی برای این آفت تعیین گردید. لاروهای نیونات آفت در میرآباد از اوایل فروردین و در پردانان از نیمهفروردین فعالیت خود را آغاز میکنند. لاروها و شفیرههای تشکیل شده روی بلوط دارمازو ) Q. infectoria ( از وزن بالاتری در مقایسه با دوگونه بلوط دیگر برخوردار بودند. اولین شکار حشرات کامل در 2 خرداد در میرآباد ) 2 / 6 حشره در هر تله( به وقوع پیوست.بیشترین میزان شکار آفت نیز در زمان اوج جمعیت آفت با میانگین 132 حشره در هر تله در میرآباد به ثبت رسید که نشان از آلودگی بالای این منطقه به آفت دارد. خاتمه فعالیت جوانهخوار در تمامی مناطق مورد بررسی اواخر تیر بود

کلیدواژه ها

زیستشناسی، جوانه خوار بلوط، بلوط، تغییرات جمعیتی، تله فرومونی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.