بررسی مقدار جذب فلز روی در نهال های دو ساله گونه صنوبر دلتوییدس Populus deltoids در محیط زیست

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه بهداشت در عرصه، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHF-4-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 397
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدآرمین هاشمی

دانشیار گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی لاهیجان، لاهیجان، ایران

مهناز ضرغام اینانلو

دانشجوی دکتری علوم جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی لاهیجان، لاهیجان، ایران

امیرحسین فیروزان

استادیار گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی لاهیجان، لاهیجان، ایران

چکیده

زمینه وهدف: گیاهپالایی فناوری استفاده از گیاهان در رفع آلودگیها از جمله فلزات سنگین از محیط و تجمع آن در بافتها و اندامهای گیاه است. آلودگی ناشی از فلزات سنگین به علت پایداری در محیط زیست از اهمیت ویژهای برخوردار است. هدف از اجرای این پژوهش بررسیتوان زیست پالایی روی توسط گونه صنوبر دلتوییدس است. مواد و روشها: در این پژوهش با اجازه اداره منابع طبیعی، نهال های دو ساله گونه درختی صنوبر دلتوییدس از نهالستان تهیه گردید و محلول کلرید روی با غلظتهای 0، 10 ، 20 ، 40 میلیگرم در لیتر تهیه شد. سپس محلول به خاک اضافه گردید و نهالها در گلدان گذاشته شد. پس از طی سه ماه از رشد نهالها، نمونههای اندامهای هوایی )برگ و ساقه(، ریشه و خاک نهال ها به روش هضم خشک و توسط دستگاه جذب اتمی آنالیز گردید. نتایج با استفاده از آزمون آنالیز واریانس و دانکن مورد بررسی قرار گرفت.یافتهها: بیشترین میزان غلظت فلز روی در اندام هوایی، ریشه و خاک گونه صنوبر دلتوییدس به ترتیب 86 / 4 ، 94 / 85 و 00 / 2 میلیگرم بر کیلوگرم و کمترین میزان غلظت فلز روی در اندام هوایی، ریشه و خاک گونه صنوبر دلتوییدس به ترتیب 6/ 44 ، 0 / 1 و 2 4 / 0 میلیگرم بر کیلوگرم است. در وزن خشک اندام هوایی و ریشه کمترین مقدار به ترتیب 4 / 4 و 0/ گرم در غلظت 40 میلیگرم در لیتر و بیشترین مقدار به ترتیب 6/ 0 و 066 / گرم در غلظت شاهد یا صفر میلیگرم در لیتر میباشد.نتیجه گیری: گونه صنوبر دلتوییدس مناسب جهت پالایش خاکهای آلوده به فلز روی میباشد.

کلیدواژه ها

گیاهپالایی، صنوبر دلتوییدس، روی، فلزات سنگین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.