بررسی رابطه بین کمیته حسابرسی، انگیزه های پاداش و حق الزحمه حسابرسی
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: همایش ملی نقش مدیریت استراتژیک و سیستمهای اطلاعاتی حسابداری در اقتصاد مقاومتی
- کد COI اختصاصی: SMAISRE01_029
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 951
نویسندگان
کارشناس ارشد حسابرسی دانشگاه آزاد علی آباد کتول
استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علی آباد کتول
دانشیار و عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا
چکیده
حق الزحمه حسابرسی از موضوعات قابل توجه در حوزه تحقیقات حسابداری است. این عامل در تحقیقات متعددی ازمعیارهای کیفیت حسابرسی به شمار رفته و وجود معیار فوق در حسابرسان مستقل نشانه ای از کیفیت حسابرسی بهشمار رفته است. از اینرو تحقیق حاضر به بررسی رابطه بین کمیته حسابرسی، انگیزه پاداش و حق الزحمه حسابرسیپرداخته است. معیارهای کمیته حسابرسی شامل استقلال کمیته حسابرسی، اندازه کمیته حسابرسی و تخصص مالیاعضای کمیته حسابرسی بود. برای اندازه گیری پاداش مدیران از سهم مدیران در ساختار مالکیت استفاده شد. جامعهآماری تحقیق را کل شرکت های پذیرفته شده در بورس او اق بهادار تهران تشکیل داده است. دوره زمانی تحقیق از سال1391 الی 1393 و نمونه تحقیق شامل تعداد 50 شرکت بوده است. تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ نوعجمع آوری داده ها از نوع تحقیقات کاربردی بوده است. برای آزمون فرضیه ها از روش رگرسیون حداقل مربعات معمولیو انجام آزمون های چاو و آزمون هاسمن استفاده شد. نتایج نشان داد که بین متغیرهای استقلال کمیته حسابرسی، اندازهکمیته حسابرسی و تخصص مالی اعضای کمیته حسابرسی و حق الزحمه حسابرسی در سطح خطای 5 درصد رابطهمعناداری وجود دارد و بین پاداش مدیران و حق الزحمه حسابرسی در سطح خطای 5 درصد رابطه معناداری وجود ندارد.کلیدواژه ها
استقلال کمیته حسابرسی، اندازه کمیته حسابرسی و تخصص مالی اعضای کمیته حسابرسی، پاداش مدیران، حق الزحمه حسابرسیمقالات مرتبط جدید
- بررسی و شناسایی ارتباط یادگیری سازمانی با عملکرد شرکت با نقش میانجی خلاقیت و مدیریت کیفیت جامع
- بررسی تاثیر تردید حرفه ای و ویژگیهای شخصیتی بر کیفیت گزارش حسابرسی
- بررسی تاثیر اشتیاق کارآفرینانه بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی با نقش میانجی رهبری کارآفرین (مورد مطالعه: صنایع نساجی هالل ایران)
- تاثیر انعطاف پذیری کارکنان بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی
- تاثیر همدلی سازمانی بر مشارکت کارکنان با نقش میانجی جو سازمانی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.