تحلیل توصیفی مفهوم رنگ ازنگاه روانشناسی، قرآن وروایات

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مطالعات اجتماعی فرهنگی و پژوهش دینی
  • کد COI اختصاصی: GHADIRCONF02_071
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1337
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صالحه کاوند

دانشجوی کارشناسی دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم قم

رحمان عشریه

استادیار دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم

چکیده

رنگ ها از جمله عوامل بارز طبیعی هستند که هم جسم و هم روح و خرد انسان را مورد تاثیر قرار می دهند. به منظور اثبات این مساله که قرآن کریم و روایات دین مبین اسلام، نیز همچون علم روانشناسی به مبحث رنگها و ارزش و تاثیر آن در نظام خلقت اشارات دقیقی دارد، به تحلیل توصیفی جایگاه رنگ در قرآن و دین اسلام، می پردازیم. رنگ در لغت، کیفیتی است که از ظاهر چیزی دیده می شود؛ مانند سفیدی ، سرخی ، سبزی. رنگ در اصطلاح یک انعکاس مریی است که در اثر عبور، انتشار یا بازتاب ترکیب رنگ ها توسط اشیاء به وجود می آید.در این تحقیق که با رویکرد توصیفی - تحلیلی و بر مبنای آموزه های قرآن کریم و روایات شریفه صورت گرفته بدین نتایج دست یافته ایم: 1- از نظر علمی، همه رنگ ها از تشعشع های نور خورشید است و هر شیء به میزان شفافیت و خاصیت جذب پرتوها، بعضی پرتوها را جذب می کند و برخی را باز می تاباند. 2- رنگ های بنیادینیا اصلی، رنگ های قرمز، زرد و آبی هستند که به آن ها رنگ های اولیه نیز می گویند. رنگ های دیگر فرعی نامیده می شود. 3- اثر هنری از لحظه ارایه، منش ارتباطی می یابد. 4- قرآن نیز با وجود اینکه یک کتاب هنری یا علمی صرف نیست ، چه از جنبه هنری و چه از جنبه علمی ، هم تاثیرات روان شناختی رنگ ها را بیان کرده و هم با نوع بیان هنری خود ، از طریق نام رنگ ها بر مخاطب اثر می گذارد

کلیدواژه ها

قرآن ، روایات، روان شناسی ، رنگ، تحلیل توصیفی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.