شناسائی عوامل کلیدی دربکارگیری موثربرنامه های شش سیگما درسازمانهای مختلف( سازمانهای بزرگ چندملیتی ، کوچک و متوسط ، خدماتی)
- سال انتشار: 1384
- محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی مدیریت
- کد COI اختصاصی: IRIMC03_105
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1066
نویسندگان
استاد دانشگاه علامه طباطبائی
کارشناس ارشد مدیریت صنعتی دانشگاه علامه طباطبائی
چکیده
آنچه که سازمانهای امروزی در جستجوی آنند، چگونگی انتخاب بهترین راهبرد برای سازمان خود ودر پی آن چگونگی اجرای صحیح و درست آن می باشد . از مهمترین وظایف مدیران ارشد سازمانها، تصمیم گیری است . این افراد با درکی که از وضعیت حال دارند ودور نمایی که از آین ده بر اساس قضاوتهای شهودی خود کسب نموده اند، اهداف استراتژیک سازمانها را تعیین نموده وچگونگی کسب این اهداف را مشخص می نمایند . لذا در این تحقیق سعی شده تا با جمع آوری دیدگا ههای مختلف ودسته بندی ومقایسه این اطلاعات به نتایجی دست یافته شود تا مدیریت ارشد سازمانها بتوانند با کمک از این دستاوردها تصمیمات صحیحتر وموثرتری بگیرند. درابتدا به مفاهیم، تعاریف و اصول شش سیگما به طور مختصر اشاره شده است. سپس، به شرح عواملی که در بکارگیری برنامه های شش سیگما موثر هستند ، پرداخت گردیده . این عوامل مشتمل بر 11 عنصر بوده ک ه بطور جداگانه در سازمانهای بزرگ چند ملیتی، کوچک ومتوسط وخدماتی رتبه بندی شده اند. در ادامه، محقق بر مبنای دیدگاه تطبیقی، نتایج حاصل از هر یک از سازمانهای مختلف را با یکدیگرمقایسه نموده و در نتیجه این مقایسه 3 عامل مهم وکلیدی که از اهمیت یکسانی در سازمانهای مذکور برخوردار بودند، شناسایی گردید. به عبارت دیگر، این سه عامل، عناصری هستند که مدیریت هر نوع سازمانی می بایست در اجرای موفق برنامه های شش سیگما مدنظرقراردهد. از آنجائیکه اجرای برنامه های شش سیگما در شرکتهای ایرانی بطور گسترده مورد استقبال قرار گرفته وتجربه ها نشان داده که بکارگیری برنامه های شش سیگما برای فرهنگ صنعتی ایران بسیار موثر می باشد، لذاتوجه عمیق تر ودرعین حال جامع تر نیز به آن احساس می گردد. بنابراین نتایج این تحقیق، مدیران ایرانی را قادر خواهد ساخت تا بتوانند با توجه به امکانات ومحدودیتهای سازمانی خود تصمیمات بهتر وآگاهانه تری در زمینه چگونگی اجرای موثر برنامه های شش سیگما اتخاذ نمایندکلیدواژه ها
Six sigma, Critical success factors(CSFs), Business strstegy, Large multi-national companies, Small and medium enterprises(SMEs), Service organizationsمقالات مرتبط جدید
- تاثیر رهبری تحول افرین بر عملکرد سازمانی با نقش میانجی فرهنگ سازمانی
- کاربرد اسپکتروفوتومتر و بینایی ماشین در بهبود کیفیت و کنترل فرآیند صنعت چاپ
- روش های یادگیری مبتنی بر پروژه و ارتقاء مهارت های کلیدی
- دستاوردهای سازمان های صنفی در صنعت ساخت کشور ایران
- بررسی تاثیر استفاده از تکنولوژی رسانه های اجتماعی در موفقیت پروژه و رابطه آن با ارتباطات پروژه و جهت گیری فناوری(مطالعه موردی شرکت ملی حفاری ایران)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.