کاربرد روش های شبکه عصبی مصنوعی و سیستم استنتاج فازی- عصبی تطبیقی در برآورد سرعت باد در منطقه سیستان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنفرانس راهکارها و رهیافت های احیا تالاب بین المللی هامون
  • کد COI اختصاصی: HAMOUN01_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 280
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین صحراگرد

استادیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشگاه زابل، زابل، ایران

چکیده

منطقه سیستان به عنوان یکی از کانون های تحت تاثیر فرسایش بادی است که برداشت رسوبات از بستر دریاچه هامونسبب وقوع خسارات زیادی در بخش های مختلف آن می گردد. از این رو اندازه گیری سرعت باد به منظور مقابله با مشکلاتناشی از آن در این منطقه از اهمیت زیادی برخوردار است. بدین منظور، پژوهش حاضر با هدف پیشبینی سرعت باد بااستفاده از روش های شبکه عصبی مصنوعی، سیستم استنتاج فازی- عصبی تطبیقی و شناخت متغیرهای اقلیمی تاثیرگذاربر سرعت باد در منطقه سیستان انجام شد. برای تهیه مدل بهینه بهمنظور برآورد سرعت باد در منطقه سیستان از داده های هواشناسی ایستگاههای هواشناسی زابل و زهک طی یک دوره پنج ساله (2015-2010) استفاده شد و متغیرهای تبخیر، میانگین دما، میانگین رطوبت و ساعات آفتابی که از عوامل تاثیرگذار بر سرعت باد هستند، به عنوان ورودی انتخاب شدند و سرعت باد نیز به عنوان خروجی در نظر گرفته شده است. برای مدل سازی به روش شبکه عصبی مصنوعی و سیستم استنتاج فازی از نرم افزار MATLAB استفاده شد. دقت این روش ها با مقایسه آماره های ریشه میانگین مربعات خطا، شاخص تطابق و میانگین قدر مطلق خطا، مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که عامل اقلیمی دما و رطوبت نسبی بهترتیب، بیشترین و کمترین تاثیر را بر سرعت باد در منطقه سیستان دارند. علاوه بر این، نتایج بیانگر آن است که روش هایمورداستفاده در برآورد سرعت باد از دقت قابل قبولی برخوردار است و در بین آنها شبکه نرو فازی در برآورد سرعت باددارای عملکرد دقیقتری است. بر این اساس پیشنهاد میگردد جهت تخمین و پیشبینی دقیقتر سرعت باد در منطقهسیستان از روش نرو فازی استفاده شود تا با برآورد دقیق این مولفه، برنامه ریزی مناسب را جهت کاهش خسارات ناشی ازوزش بادهای شدید انجام داد.

کلیدواژه ها

سرعت باد، سیستم استنتاج فازی- عصبی تطبیقی ، هوش مصنوعی، سیستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.