نقش اطلاعات نامتقارن در تصمیمات مالی بانکها و ریسک انتخاب نامناسب

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دهمین کنفرانس بین المللی اقتصاد و مدیریت
  • کد COI اختصاصی: ICOEM04_255
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2530
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایمان زنگنه

دانشجوی دکتری اقتصاد

نیما نهتانی

دانشجوی دکتری اقتصاد

چکیده

در نظریات مبتنی بر اقتصاد کلاسیک که نامتقارن بودن اطلاعات را لحاظ نمی نمایند، این تلقی وجود دارد که کالاهای با دو کیفیت متفاوت در قیمتی نزدیک به آنچه توسط مصرف کننده ارزش گذاری می کند، در بازار به فروش می رسند . حال اینکه تعادلی که در این وضعت حاصل می شود الزاما به معنی دستیابی به تعادل بهینه نیست. با شناخت مفاهیم اقتصاد اطلاعات و محدودیت هایدسترسی طرفین مبادله از کیفیت کالاها، با پدیده عدم تقارن اطلاعات بین طرفین مواجه می شویم که نظریه بازار های کارا و اطلاعاتکامل در بازارها ر ا نقض می نماید. در این راستا دو مسیله مخاطره اخلاقی و انتخاب بد که متاثر از نامتقارن بودن اطلاعات است،نمود می یابد و می بایست این مشکلات با ارایه راهکارهایی مرتفع شده تا موجب حصول تعادل بهینه شود. این واقعیت که چگونه ممکن است کالاهای بد کالاهای خوب را از گردونه ی بازار خارج کند در مقاله پیش رو تبیین گردیده و راه حل مقابله با مخاطراتاخلاقی عنوان می شود. هدف این مقاله بررسی نقش و جایگاه نظریه اطلاعات در تصمیم گیری و ساماندهی بازارهای اقتصادی و مالی بوده که در نهایت بتوان با انجام این بررسی، میزان اهمیت مدل های اطلاعاتی مناسب جهت ساماندهی و توسعه بازار وام و اعتبار رابه منظور کارا بودن، تشریح نمود . نامتقارن بودن اطلاعات ممکن است موجب افزایش انتخاب نامناسب در بازارها شود به این نحوه که بانک ها با وام گیرندگان با درجات متفاوت ریسک مواجه هستند، هزینه ارایه خدمات به مشتریان با ریسک بالا بسیار بیشتر ازهزینه ی آن برای مشتریان با ریسک پایین است و در زمان اریه خدمات وام و اعتبار افراد با ریسک بالا بیش از حد تناسب سهم خود نسبت به کل جمعیت تمایل به دریافت وام دارند و این ویژگی مشاهده نشده موجب انتخاب نامناسب می شود. زیرا بانک ها آنطورکه خود مشتریان از درجه ی ریسک خود آگاه هستند نمی توانند مشتریان با ریسک متفاوت را از هم تمیز دهند. لذا عدم تقارن اطلاعات و انتخاب نامناسب مربوط به آن موجب می شود که افراد با ریسک پایین از بازار خارج شوند و تنها افراد با ریسک بالا دربازار بمانند و این چه بسا موجب از هم پاشیدن بازار شود و هرچه نرخ بهره افزایش یابد سهم افراد پرریسک افزایش یافته و سهمافراد با فعالیت پایدار و مولد از مشتریان کم شود و این ممکن است به ورشکستگی بانک ها منجر شود. بررسی نقش اطلاعات نامتقارن در بازارهای مختلف اقتصادی، می تواند بعنوان ابزاری قوی جهت تشخیص جایگاه و ایجاد محرک های خاص جهت اخذ تصمیمات اقتصادی مناسب در راستای توسعه اقتصادی، عمل نماید.

کلیدواژه ها

عدم تقارن اطلاعات، اقتصاد اطلاعات، انتخاب بد، مخاطره اخلاقی، بازار وام و اعتبار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.