مکانیابی مناطق مناسب برای تفرج گسترده سری پاتم جنگل خیرود با استفاده از نرم افزار GIS-Arc و روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP (در راستای توسعه اکوتوریسم

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین کنگره علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: PDCONF04_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 642
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رعنا جاویدان

دانشجوی کارشناسی ارشد محیط زیست دانشکده محیط زیست کرج

افشین دانه کار

دانشیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران

منا مقصودلو

دانشجوی کارشناسی ارشد محیط زیست دانشگاه شهیدبهشتی تهران

حسن عیسی نژاد

دانشجوی کارشناسی ارشد محیطزیست دانشکده محیطزیست کرج

چکیده

اکوتوریسم یا گردشگری در طبیعت به عنوان یکی از پرجاذبهترین و در عین حال پرمنفعتترین علوم وابسته به منابع طبیعی و محیطزیست تلقی میشود که به عنوان ابزاری مناسب برای افزایش درآمد ملی کشورها به شدت مورد توجه قرار گرفته است. لذا برنامهریزی مناسب برای شناساسی مناطق مستعد ضروری است. در این راستا نیاز به نقشه مناطق با پتانسیل اکوتوریسم وجود دارد. این تحقیق سعی دارد با کمک ویژگیهای ژیومورفولوژیک منطقه مانند شیب، اقلیم، آب و هوا و ساختار زمینشناسی در محیط سیستم اطلاعات مکانی (GIS (یک روند خودکار برای تهیه نقشه مناطق تفرج گسترده برای صنعت اکوتوریسم ارایه نماید. برای گزینش مکانهای مناسب طبیعتگردی بهرهگیری از معیارهای مرتبط شیوه مناسبی به شمار میآید. به همین منظور 3 معیار و 6زیرمعیار برای طرحریزی طبیعتگردی در منطقه برگزیده شد. سپس معیارها و زیرمعیارهای برگزیده به طور جداگانه از راه تحلیل سلسله مراتبی وزندار شدند و اولویت آنها مشخص شد. برای همه زیرمعیارهای برگزیده شاخصهایی متناسب با ویژگیهای محدوده مورد بررسی که قابلیت تبدیل شدن به نقشه را داشتند تعریف شد. در این تحقیق برای تکمیل دادهها از مطالعات میدانی و تکمیل پرسشنامه کمک گرفته شده و پس از نقشه سازی دادهها با استفاده از نرمافزار GIS-Arc و IDRISI ،تجزیه و تحلیل نتایج صورت گرفت و نقشههای متناسب با آن شاخص تهیه شد. نتایج پژوهش نشان داد که برنامهریزی چندبعدی نقش موثری در توسعه و ساماندهی گردشگری منطقه خواهد داشت و رفع محدودیت و بهرهگیری از پتانسیلهای منطقه جز با نگرش همهجانبه و برنامهریزی چندبعدی میسر نخواهد شد.

کلیدواژه ها

اکوتوریسم، تفرج گسترده، برنامهریزی چندبعدی، GIS ،سری پاتم، جنگل خیرود

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.