برنامه ریزی آمایش سرزمین در راستای تحلیل میزان بحران های حمل و نقل با تاکید بر تصادفات رانندگی و راهکارهای آن (مطالعه موردی: شهریزد)
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: پنجمین کنفرانس ملی توسعه پایدار در علوم جغرافیا و برنامه ریزی، معماری و شهرسازی
- کد COI اختصاصی: GPACONF05_101
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 448
نویسندگان
دانشجوی جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه پیام نور اردکان
استادیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه پیام نور رضوان شهر
چکیده
افزایش ایمنی تردد وسایل نقلیه در معابر می تواند با آموزش اجراء فرهنگ صحیح ترافیکی که بخشی از آداب رفتاری درجامعه محسوب می گردد بدست آید. اجتماعی که در آن رانندگان وسایل نقلیه قوانین راهنمایی و رانندگی را رعایت کرده وخود را نسبت به اجراء دقیق مقررات وضع شده مسیول بدانند، مشکلات به مراتب کمتری در مقایسه با جامعه بدون توجهبه اجراء دقیق و صحیح مقررات ترافیکی خواهد داشت. بر اساس مولفه های مورد بررسی نوع پژوهش کاربردی - توسعه ای و روش بررسی آن توصیفی است. تمرکز جمعیت در شهر یزد و تمرکز گرایی شدید آن به سوی مرکز استان موجب شده،بیش از50 درصد جمعیت در مرکز استان سکنی گزینند. این امر موجب توزیع ناهماهنگ جمعیت در سطح شهرهای استانشده و باعث بروز و تشدید عدم تعادل و نابرابری های شهری گردیده است. لازم به ذکر است نسبت تعداد تصادفات به ازاءهر 10000 وسیله نقلیه کیلومتر طی شده نیز حدودا برابر 400 می باشد. بررسی شبکه معابر شهر یزد نشان می دهد اگرچهمعابر شهر یزد با توجه به شبکه عریض و مناسب شهر، به لحاظ ترافیکی و سرویسدهی به انواع وسایل نقلیه، از شرایط نسبتا مطلوبی برخوردارند اما در تعدادی از خیابانهای مرکزی شهر نظیر امام خمینی، (حدفاصل میدان مجاهدین وامیرچخماق)، امامزاده جعفر (حدفاصل رجایی و انقلاب)، دهم فروردین و کاشانی (حدفاصل امام جعفرصادق و میدان ابوذر ) در ساعت اوج صبح یا بعدازظهر در حالت اشباع شده یا نزدیک به اشباع قرار دارند و به عنوان محورهای بحرانی شهری مطرحمی باشند. بررسی ها نشان می دهد در سال 1390 نسبت به سال 1385 ، تعداد تصادفات خسارتی 21/5 درصد ، تصادفات جرحی 12/8 درصد و تصادفات منجر به فوت 34/7 درصد رشد داشته است. همچنین تعداد کل تصادفات به وقوع پیوسته24/7 درصد رشد داشته است. همچنین ، بیشترین علت تصادفات در شهر یزد مربوط به عدم رعایت حق تقدم و عدم توجه به جلو می باشد. در این راستا جهت بهبود وضعیت تصادفات در شهر یزد راهبردهایی در حوزه آمایش سرزمین ارایه شده است.کلیدواژه ها
شریان های اصلی، برنامه ریزی استراتژیک، تصادفات، تراکم و فشردگی، شهر یزدمقالات مرتبط جدید
- حکمرانی دریایی ایران به عنوان یک سیستم پیچیده: تحلیل جغرافیای سیاسی با رویکرد هوش مصنوعی و هوش مکانی
- تبیین سناریوهای آینده تقسیمات استان تهران
- آسیبشناسی حمل و نقل و مدیریت ترافیک در شهرداری های نوظهور ایران
- معایب و مشکلات برنامهریزی و سیاست گذاری حوزه فرهنگ شهری در ایران
- سیاست گذاری بهینه در حوزه ترافیک شهری با استفاده از تکنولوژی های هوش مصنوعی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.