شیوه های برابریابی واژگانی، ساختاری و بافتاری در ترجمه ی داستان از عربی به فارسی ( بر پایه ی نمونه هایی از داستان های نجیب محفوظ)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های ترجمه در زبان و ادبیات عربی، دوره: 3، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_TRAL-3-6_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 625
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین شمس آبادی

دانشیار گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه حکیم سبزواری، خراسان رضوی

فرشته افضلی

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات عربی دانشگاه حکیم سبزواری، خراسان رضوی

چکیده

زبان های گوناگون نظام های همسانی ندارند و هر زبان خود عناصر واژگانی، ساختارهای دستوری، ترکیب ها و اصطلاحات ویژه ای دارد، از این رو، گاهی ناگزیر می شویم برخی از ساختارهای واژگانی و دستوری متن مبدا را تغییر دهیم تا در زبان مقصد، فهمیدنی و آشنا باشند. یکی از اصول مهمی که در ترجمه ی متون داستانی بیان می شود، برابر یابی های واژگانی، ساختاری و بافتاری دقیق و مناسب در برگرداندن پیام از زبان مبدا به زبان مقصد است. بر این پایه برای آشنا شدن با تغییراتی که در برابریابی از زبان مبدا به زبان مقصد می توان وارد کرد، نخست برابریابی را در ترجمه ی داستان در سه سطح اشتراک، تغییر و انتقال مورد ارزیابی قرار می دهیم. در این پژوهش برآنیم تا با الهام گرفتن از این تغییرات و راه کارها بتوانیم شیوه های برابریابی را در ترجمه ی داستان های عربی به فارسی در سطح واژگان (واژه های خاص مردمی، ک.چه بازاری، غربی و واژگان با معنای متنی و ارتباطی)، ساختار (ادبی نویسی، سجع پردازی، ترجمه ی پیامی و ارزش پیامی ساختار زبان مبدا) و بافتار (عناصر شبه زبانی، پیش تصورها و عوامل تاثیرگذار در معنا) مورد کند و کاو قرار دهیم. از این رو برای بررسی بر روی نمونه های ترجمه، از شماری از داستان های نجیب محفوظ نویسنده ی مصری چون شهر العسل ، زقاق المدق ، تحت المظله ، اللص و الکلاب و الشحاذ بهره جستیم.

کلیدواژه ها

ترجمه، داستان، برابریابی، راه کارها، واژگان، ساختار و بافتار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.