تحلیل شکاف کیفیت خدمات کتابخانه های مرکزی دانشگاه های دولتی شهر اصفهان براساس مدل لایب کوال

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: پژوهش های کتابخانه های دیجیتالی و هوشمند، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JKIM-1-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 483
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن اشرفی ریزی

استادیارگروه کتابداری و اطلاع رسانی مرکزتحقیقات فناوری اطلاعات درامورسلامت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اصفهان ایران

زهرا کاظم پور

مربی گروه علم اطلاعات ودانش شناسی دانشگاه پیام نورتهران ایران

چکیده

پژوهش حاضر با هدف ارزیابی کیفیت خدمات کتابخانه مرکزی دانشگاههای دولتی شهر اصفهان با استفاده از مدل تحلیل شکاف (LibQUAL (انجام گرفتهاست. روش این پژوهش پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه است. جامعه آماری این پژوهش 317 نفر میباشند که به صورت تصادفی طبقهای از میان مراجعهکنندگان عضو کتابخانه مرکزی سه دانشگاه اصفهان، صنعتی اصفهان و پیام نور اصفهان انتخاب شدهاند. در این پژوهش بر اساس دیدگاه کاربران، سطح خدمات دریافتی، سطح انتظارات کاربران از خدمات، همچنین معنیداری اختلاف سطح خدمات دریافتی و سطح انتظارات کاربران بررسی شد. بهعلاوه خدماتی که نیازمند اصلاحات بیشتر هستند مشخص گردید. یافتههای حاصل از این پژوهش، نشانگر موفقیت نسبی کتابخانه مرکزی دانشگاه اصفهان و صنعتی اصفهان در طراحی وب سایت کتابخانه است. همچنین نشانگر موفقیت کتابخانه مرکزی دانشگاه پیام نور اصفهان از نظر کارمندانی که برای پاسخ به مراجعه کنندگان از آمادگی کافی برخوردارند میباشد. در مقابل فضای هر سه کتابخانه بخصوص برای ارتباطات جمعی و فعالیتهای گروهی دارای کیفیت نسبتا پایینی است. در ارتباط با ابعاد مدل LibQUAL نتایج حاصل بیانگر آن است که کیفیت خدمات در کتابخانه مرکزی دانشگاه اصفهان و صنعتی اصفهان، در بعد کنترل اطلاعات و در کتابخانه مرکزی دانشگاه پیام نور اصفهان در بعد تاثیرگذاری خدمات نسبت به سایر ابعاد بالاتر است. در مقابل، بعد کتابخانه به عنوان یک مکان در هر سه کتابخانه، نسبتا ضعیف بوده است. بهعلاوه یافتههای پژوهش حاکی از معنیداری تفاوت خدمات دریافتی و انتظارات کاربران در کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی اصفهان میباشد. در حالی که در دو کتابخانه دیگر، تفاوت میانگین حداکثر انتظار کاربران و سطح خدمات دریافتی معنیدار است و تفاوت میانگین حداقل انتظار کاربران و سطح خدمات دریافتی معنیدار نمیباشد.

کلیدواژه ها

تحلیل شکاف، ارزیابی، کیفیت خدمات، مدل لایب کوال، کاربران، کتابخانه دانشگاهی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.