نگاهی اجمالی بر مشابهت های واژگانی و معنایی ابیات عربی مولوی و حافظ

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سومین همایش متن پژوهی ادبی (نگاهی تازه به آثار مولانا)
  • کد COI اختصاصی: MATNPAGOOHI03_229
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 452
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرامرز آدینه

عضو هیات علمی و استادیارزبان و ادبیات فارسی دانشگاه پیام نور

فاطمه علیان

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات عربی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

مولوی و حافظ از سرآمدان شعر و ادب در زبان فارسی هستند و پژوهش های بسیاری درزمینه اشعار این دو شاعر بزرگ انجام شده است. در این پژوهش بناست به وجوه اشتراکاشعار آن دو در زمینه الفاظ عربی ابیات پرداخته شود. پیوند ادب عربی و فارسی از دیربازپیوندی ژرف بوده است. مولانا جلال الدین رومی و لسان الدین حافظ شیرازی در آثارخود از ادب عربی تاثیر پذیرفته اند و هدف در اینجا یافتن برخی موارد تشابه میان ایندو شاعر بزرگ است. پر واضح است که گستره بازتاب شعر و اندیشه مولانا بسیار وسیعبوده و حافظ نیز در مقام شاعری است که با میراث ادبی پیش از خود همواره در ارتباطبوده است. از آن جا که مولوی نیز شخصیتی اثرگذار بوده، می توان وجوه مشترکی را دراشعار آن دو یافت. در این مجال اشعاری لحاظ شده اند که تقریبا از حیث واژگان به همشباهت دارند. دور از نظر نیست که چه بسا واژگان مشترک در نتیجه قومیت و فرهنگمشترک و چیره آن روزگار بوده باشد. در این مقاله در صدد هستیم بدون این که حکم برتاثیرپذیری حافظ از مولوی نماییم الفاظ مشترک را از ابیات عربی دو شاعر مستخرجوشیوه کاربرد آن دو را با هم مقایسه نماییم. از این رو نوشتار حاضر پژوهشی توصیفی باهدف شناسایی وجوه اشتراک و اختلاف اشعار عربی حافظ و مولوی است.

کلیدواژه ها

مولوی، حافظ، شعر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.