سکوت مولانا دربرابر مخاطب عام

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سومین همایش متن پژوهی ادبی (نگاهی تازه به آثار مولانا)
  • کد COI اختصاصی: MATNPAGOOHI03_162
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 588
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قربانعلی ابراهیمی

اتاادیار زبان و ادبیات فارسی واحد نجف آباد،دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

فروزان طاهر

کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی

چکیده

مثنوی، منظومه تعلیمی مولانا جلال الدین بلخی است. او در این کتاب قصد دارد باتعالیم خود در مخاطبان و مریدان، تغییرات اساسی ایجاد کند و با نشان دادن معرفتنفس راه های رسیدن به خدا را به آنها بیاموزد او قبل از آن که شاعر باشد، واعظ منبرنشین، عالم دین و عارف صاحبدل است و با توجه به هدف خاص خود، شیوه وعظش را بهگونه ای حفظ می کند تا همه مخاطبان بهره مند شوند و تحت تاثیر قرار گیرند. مولانا درمثنوی با استفاده از تمثیل و داستان و با امتزاج جد و هزل خاطر مستمعان را دایم درشوق و نشاط نگه می دارد و با مخاطبان ارتباط روحی و روانی عمیقی برقرار می کند.با توجه به اینکه مخاطبان او شامل سه گروه خاص، عام و اخص هستند، تعالیم عرفانیخود را به گونه ای ارایه می دهد که هر گروه با توجه به ظرفیت معنوی و علمی خودبتواند از آن بهره مند شود. با وجود این ملاحظات گاهی درمثنوی به مواردیبرمی خوریم ته مولانا درمیانه سخن، خود را به سکوت دعوت می کند و ازادامه سخنمی پرهیزد دلیل سکوت قهری مولانا و این که او در چه مواقعی خاموشی را برادامهسخن گفتن ترجیح می دهد، دراین پژوهش مورد بررسی قرارگرفته است.

کلیدواژه ها

مولانا، مثنوی، سکوت، مخاطب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.