تصویر زندگی مولوی در نگاره های ثواقب المناقب

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سومین همایش متن پژوهی ادبی (نگاهی تازه به آثار مولانا)
  • کد COI اختصاصی: MATNPAGOOHI03_117
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 629
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه ماه وان

دانشجوی پسا دکتری زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

ثواقب المناقب اثر عبدالوهاب بن جلال الدین محمد همدانی در سال 947 هجری تالیفشده است. این اثر تحریری خلاصه و ویراسته از مناقب العارفین افلاکی است. یکی ازنسخ ارزشمند ثواقب المناقب، نسخه ای مزین به 29 نگاره است که به شماره M.466 درکتابخانه مورگان نیویورک نگهداری می شود. ابعاد نسخه 179x1455mm و نگاره ها بهشیوه مکتب بغداد است. مضمون اصلی نگاره های این نسخه مولانا و کرامات اوست. درچندین نگاره حسام الدین چلپی و شمس تبریزی نیز به تصویر درآمده است. پژوهشحاضر نگاره های این نسخه را بررسی کرده و شیوه شخصیت پردازی مولانا در نگاره هاتحلیل می کند. پرسش های این پژوهش عبارت است: مولانا در نگاره ها چگونه ترسیمشده است شیوه چهره نگاری شمس تبریزی و حسام الدین چلپی چگونه است مهمترین شاخصه ها و شگردهای تصویری نسخه مورگان چست روش بررسی، تحلیل29 نگاره این نسخه با رویکرد زیبایی شناسی است. حاصل پژوهش نشان می دهد کهچهره نگاری مولانا، شمس و حسام الدین چلپی شاخصه های تصویری تثبیت شده ای درنگاره ها دارد که آنان را به خوبی به مخاطب بازمی شناسد. نکته دیگر شگردهای تصویریخاص نسخه ثواقب المناقب است که آن را در بین قراین خود متمایز می سازد.کادربندی، نمایش پلان های موازی، حضور شخصیت ناظر یا شاهد، طبیعت گرایی، ازمهمترین این شگردهای تصویری است.

کلیدواژه ها

مولوی، ثواقب المناقب، عبدالوهاب بن جلال الدین محمد همدانی، نگارگری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.