بررسی نوشتار واسازانه در متون مولانا و دریدا

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سومین همایش متن پژوهی ادبی (نگاهی تازه به آثار مولانا)
  • کد COI اختصاصی: MATNPAGOOHI03_075
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 323
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نگین بی نظیر

استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه گیلان

چکیده

بین دو یا چند شاعر، نویسنده و متفکر، با وجود افق تاریخی متفاوت، اختلافات زبانی،تمایزات فرهنگی و فاصله زمانی و مکانی، افق های مشترکی شکل می گیرد، که نشانگرگذره گاه هایی است، که جهان زیسته و بینش آنها را به یکدیگر پیوند می دهد. اینجستار از منظر دی کانستراکشن/ واسازی ژاک دریدا به بررسی و تحلیل الگوی نوشتاری متون دریدا و مولانا می پردازد و نشان می دهد که چگونه واسازی با فروریزی بنیان ها و پیش انگاشت های تثبیت شده و فراروی از قواعد و ساختارهای معهود، مخاطبرا از نگرش و خوانش ساختارمند و خطی جدا کرده و با نوشتار واسازانه او را به چشم-انداز و افق دیگری می کشاند.هم متون دریدا در ساختار متون آکادمیک فلسفی نمی-گنجد و هم غزلیات و مثنوی مولوی با الگوی غزل سرایی و مثنوی سرایی فارسیهمخوانی و هماهمنگی ندارد. پژوهش حاضر با بیان شیوه ها و شگردهای نوشتارواسازانه با فراروی از عادت وارگی و طرح واره های ذهنی مخاطبان و فروریزی ساختار ونظم متعارف متون، به بررسی متون دریدا، غزلیات مولوی و به ویژه جهان متنمثنوی (ساختار صوری و روایی) می پردازد و نشان می دهد که برای ارتباط و التذاذ هنریو اجتناب از کژفهمی باید با ساختار نوآیین این متون انس گرفت، که هم مانع خوانش-های خطی و مواجهه تک بعدی با متون مذکور می شود و هم این مهم را برجسته می-سازد که متون درخشان و برجسته در کنار اندیشه نو و معنایی شگرف، ساختار و صورتخاص و متناسب خود را می آفرینند و اولین و اساسی ترین گام در این جریان، شکستنقواعد صوری و فراروی از الگوهای ایستا، ثابت و تکراری است.

کلیدواژه ها

واسازی، نوشتار واسازانه، دریدا، مولانا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.