بررسی تطبیقی مقام شفاعت و رجاء در مثنوی معنوی و دیوان ابن الجنان اندلسی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سومین همایش متن پژوهی ادبی (نگاهی تازه به آثار مولانا)
  • کد COI اختصاصی: MATNPAGOOHI03_038
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 443
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم رحمتی

استادیار گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه رازی

افسانه ملکی

دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات عربی دانشگاه رازی

چکیده

مضامین رجاء و شفاعت از جمله آموزه های قرآنی است که نزد عارفان اسلامی نیزجایگاه ویژه ای دارد، مولوی و ابن الجنان اندلسی در دو زبان فارسی و عربی، از جملهشاعران عارفی محسوب می شوند که این دو مفهوم دینی را در اشعار خود گنجانده و بابهره گیری از هنر شعری خود، این دو مفهوم را در جان مخاطبان نشانده و بهتاثیرگذاری بیشتر آن کمک کرده اند. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی –تحلیلی به بررسی تطبیقی این دو مضمون عرفانی در شعر دو شاعر فارس و عربپرداخته تا به آراء و اندیشه های آنها در بیان این مضامین و نقاط اشتراک و افتراق آندست یابد. نتیجه پژوهش در نهایت حاکی از آن است که دو مضمون شفاعت و رجاء درمثنوی معنوی دامنه گسترده تری نسبت به دیوان ابن الجنان اندلسی دارد و مولویشفیعان بیشتری برای انسان در پیشگاه خداوند قایل است حال آنکه ابن الجنان تنها بهحضرت محمد (ص) متوسل شده است.

کلیدواژه ها

قرن هفتم هجری، عرفان و تصوف اسلامی، مولوی، ابن الجنان اندلسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.