جهانی شدن و اسلام گرایی در خاورمیانه

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نخستین کنگره بین المللی جامع علوم سیاسی ایران
  • کد COI اختصاصی: DUPI01_028
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 772
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدصالح موسوی

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم سیاسی،دانشگاه مازندران،بابلسر،ایران

علی اکبر جعفری

دانشیار روابط بین الملل،دانشگاه مازندران،بابلسر،ایران

چکیده

از آنجایی که کشورهای اسلامی خاورمیانه در جهان در حال توسعه و یا توسعه نیافته قرار دارند، تاثیر جهانی شدن می تواند به مراتب برای آنها سنگین تر از دیگر مناطق جهان باشد. و چون معیارهای جهانی شدن از لیبرالیسم سیاسی و اقتصادی (مدرنیته) تغذیه می شود به طور کلی مسلمانان در خاورمیانه تحت تاثیر نامطلوب روند جهانی شدن قرار می گیرند. که از مصادیق آن رشد پدیده بنیادگرایی اسلامی است.در این مقاله در پی پاسخ به این سوال می باشیم که فرآیند جهانی شدن چه تاثیری بر اسلام گرایی در منطقه خاورمیانه داشته است جهانی شدن با ترویج ارزش های لیبرال از یک سو سبب تضعیف ارزش های مذهبی و امنیتی در جوامع اسلامی شده و از سوی دیگر گرایشات بنیادگرایانه اسلامی را در این جوامع تقویت کرده است.واکنش های متفاوتی از سوی اسلامگرایان نسبت به پدیده جهانی شدن صورت گرفته است که یکی از این واکنش ها واکنش تهاجم و ستیزندگی با مساله جهانی شدن است. که سلفیون در این دسته قرار می گیرند، سلفیون با ورود و استفاده از فضاهای مجازی، نوعی اسلام سلفی انلاین را بوجود اورده اند و با بهره گیری از شبکه های اجتماعی مجازی و تارنماهای اینترنتی موجب ارتباطات معنادار اسلام سلفی با امنیت جهانی شده اند و امنیت خاورمیانه را تحت تاثیر خود قرار داده است.

کلیدواژه ها

جهانی شدن، سلفی گرایی، بنیادگرایی و خاورمیانه.امنیت جهانی و عصر جهانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.