مزیت انباشت تجارب در تسلط بر فناوری و ساخت ماشین آلات ویژه تولید (مطالعه موردی شرکت سایپا)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی و نهمین کنفرانس ملی مدیریت فناوری
  • کد COI اختصاصی: IRAMOT09_046
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 665
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کمال قریشی

دانشجوی دکتری مدیریت تکنولوژی دانشگاه علامه طباطبایی

سید حبیب الله طباطباییان

دکتری مدیریت سیستم های تولید، دانشیار گروه مدیریت صنعتی دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

نظریات تکاملی در اقتصاد، ریشه مزیتهای رقابتی کشورها، بویژه کشورهای در حال توسعه را در تسلط بر فناوری و انباشت تجارب در بنگاه ها می دانند. صنعت خودروسازی ایران معمولا با انتقاداتی چون عدم موفقیت مورد انتظار در طراحی خودرو و کیفیت پایین محصولات تولیدی در مقایسه با خودروهای روز دنیا مواجه بوده که زمینه پژوهش هایی نیز بوده، با اینحال کسب جایگاه سیزدهم جهان در تیراژ تولید در سالهای اخیر، صرفنظر از نوع و تنوع محصولات، بیانگر موفقیت در افزایش ظرفیت تولید و استفاده نسبی از ظرفیت های ایجاد شده می باشد. در این مقاله با شناسایی فرآیندها و زیر فرآیندهای تولید خودرو، پس از طراحی معیار سنجش و گردآوری اطلاعات مورد نیاز، میزان تسلط بر فناوری ها در فرآیندهای اصلی چهارگانه شکل دهی و پرس قطعات، بدنه سازی، رنگ آمیزی و مونتاژ خودرو در شرکت سایپا در دو مقطع زمانی 1379 و 1394 سنجش، مقایسه و تحلیل می گردد. نتایج نشان می دهد انباشت تجارب موجب تسلط قابل توجه بر فرآیندهای تولید خودرو گردیده به نحوی که در دوره پانزده ساله اخیر میانگین نمره تسلط بر فناوری فرآیندهای چهارگانه اصلی تولید خودرو در این بنگاه تولیدی از عدد 29.2 به عدد 76 (از 100) افزایش یافته است. بواسطه افزایش تسلط بر فناوری ها و انباشت تجارب، نقش سازمان پشتیبانی فنی بنگاه در این دوره، از تضمین تداوم عملکرد دارایی های فیزیکی به طراحی، ساخت ، نصب و راه اندازی عمده ماشین آلات و تجهیزات ویژه خطوط تولید خودرو در کنار انجام وظایف قبلی تغییر یافته است. در نتیجه علاوه بر افزایش توانمندی بنگاه در بهینه سازی و ارتقای کارایی ماشین آلات و افزایش ظرفیت تولید، توانمندی ساخت ماشین آلات ویژه تولیدی و خودکفایی در تامین نیاز به این تجهیزات برای رفع آثار انحصار و اخیرا تحریم و کاهش هزینه اجرایی پروژه های توسعه خطوط تولید را بهمراه داشته است.

کلیدواژه ها

انباشت تجارب ، تسلط بر فناوری، توانمندی فناورانه ، ماشین آلات ویژه صنعت خودرو

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.