تخیل معقول و ادراک معماری با توجه به مکتب مشاء
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: نخستین اجلاس جهانی شوراها و شهرداران 2016
- کد COI اختصاصی: TNSI01_050
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 583
نویسندگان
دانشجوی دکتری معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب
چکیده
به اعتقاد اندیشمندان اسلامی آنچه نفس انسان را از نفس حیوانی جدا می سازد عقل است و یکی از اصلی ترین ویژگی های هنر اسلامی، نحوه تخیل آفرینشگر است. اگر چه آفرینشگر هنر اسلامی، گستره وسیع خیال را پیش رو دارد، اما در مقام آفرینش اثر، هر مصداقی را ایجاد نمی کند. اثر هنری حاصل تخیل معقول است. وقتی که در انسان مفهوم ذهنی شکل گرفته باشد، بطور معمول واکنش های درونی متفاوتی در ارتباط با مفهوم ذهنی او بوجود می آید. مفهوم ذهنی ممکن است در انسان حالت های مختلفی نظیر هیجان، شادی، خستگی، بیزاری از فضا و یا مشابه آنرا به وجود آورد. این حالات به وسیله احساس و درک آن در انسان بوجود می آید. از آنجا که رویکردهای مختلف حکیمان مسلمان در یکی از سه مکتب بزرگ حکمت اسلامی شامل مشاء (ابن سینا)، اشراق(سهروردی) و متعالیه (ملاصدرا) طبقه بندی شده است، در این مقاله جایگاه ادراک در معماری با توجه به مکتب مشاء که با ابن سینا معرفی شده، مورد بحث قرار می گیرد. این تحقیق در حوزه تحقیقات کیفی، سعی در بررسی ادراک دارد و در جمع آوری و تحلیل از منابع اصلی حکما و نظرات افراد صاحب نظر استفاده می کند تا اعتبار درونی کسب کند.کلیدواژه ها
ادراک، آفرینش معماری، تخیل معقول، حکمت مشاءمقالات مرتبط جدید
- اعتماد و تعاملات اجتماعی در فضای باز شهری
- مروری بر مفاهیم متناظر هوش در معماری و محیط کالبدی
- نقش تغییر کاربری خانه های تاریخی در افزایش اجتماع پذیری آن ها
- بررسی پتانسیل های گردشگری و جذب گردشگر در ابنیه های اسلامی ایران(مطالعه موردی: مقبره شیخ محمود شبستری)
- بررسی و شناسایی مولفه های پیاده راه در افزایش سرزندگی در شهرها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.