بیابان زدایی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی مهندسی و فن آوری اطلاعات
  • کد COI اختصاصی: ICET01_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 638
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الیاس دهقان

کارشناس ارشد زمین شناسی، کارشناس فنی، واحد ارتفاعات شهرداری شیراز

علی اکبر براتی

کارشناس فنی، شهرداری منطقه تاریخی فرهنگی شیراز

رضا صفیان بلداجی

کارشناس فنی، شهرداری منطقه تاریخی فرهنگی شیراز

رضا نجات بخش

کارشناس فنی، شهرداری منطقه تاریخی فرهنگی شیراز

چکیده

بر طبق تعریف کنفرانس بین المللی مبارزه با بیابان زایی، پدیده بیابان زایی عبارت از تخریب اراضی در نواحی خشک، نیمه خشک، و نیمه مرطوب خشک ناشی از عوامل متعددی چون تغییرات اقلیمی و فعالیت های انسانی است. این پدیده مدتهاست که یک مشکل جدی اقتصادی، اجتماعی، و زیست محیطی در بسیاری از کشورها شناخته شده است. روش مدالوس یکی از روش های کاربردی در ارزیابی وضعیت فعلی بیابان زایی و برآورد ریسک آن است. بیابان زایی و به طور کلی گسترش مناطق بیابانی در ایران که در اثر تشدید تخریب منابع طبیعی بوجود آمده، به صورت یکی از مشکلات اساسی کشور مطرح است. اهمیت توسعه و پیشرفت بیابان هنگامی هشدار دهنده می شود که وضعیت اقلیمی را نیز در نظر بگیریم. در محافل و مجامع مختلف، ایران همواره به عنوان کشوری موفق در امر مهار بیابان زایی و تثبیت شن های روان بشمار می رود. بیابان ها، فضاهای خشکی هستند که بارندگی سالانه آنها از 250 میلیمتر کمتر است. راه مبارزه با بیابان زایی، جلوگیری از فرسایش بادی و تثبیت شن های روان درمناطق خشک و نیمه خشک برای جلوگیری از پیشروی بیابان و بیابانی شدن مراتع کشور، بخصوص در مناطق نیمه خشک و نیمه بیابانی و مستعد بیابان زایی توصیه می شود. همچنین می توان با افزایش هوموس به خاک این مناطق در جهت تقویت خاک و حفظ و تقویت پوشش گیاهی اقدام موثر انجام داد. نتیجه بهره برداری های غیر مجاز در این مناطق سوق دادن مراتع در سیر قهقهرایی خاک و عاری شدن از هر نوع پوشش گیاهی است که زمینه را برای فرسایش بادی و حرکت و پیشروی بیابانها فراهم می کند.

کلیدواژه ها

بیابان، بیابان زایی، بیابان زدایی، روش های بیابان زدایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.