برنامه ریزى راهبرد ى مدیریت بحران زلزله در بافت هاى فرسوده شهرى (مطالعه موردى: بافت فرسود ه شهر سنند ج)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه دانش پیشگیری و مدیریت بحران، دوره: 6، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_DPMK-6-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 471
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود تقوایی

استاد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشکده علوم جغرافیایی و برنامه ریزی دانشگاه اصفهان، اصفهان؛ ایران

کیوان باقری

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری

چکیده

زمینه و هد ف: امروزه علیرغم پیشرفت هاى تکنولوژیکى، سوانح طبیعى و بخصوص زلزله از د غد غه هاى اصلى جوامع است که تاکنون، روشى براى جلوگیرى از وقوع ویا پیش بینى آن ابد اع نشد ه است و تنها راه ممکن براى مقابله با این سانحه طبیعى، برنامه ریزى پیش از وقوع زلزله، براى کاهش اثرات ناشى از آن از طریق مد یریتبحران مى باشد . بافت هاى فرسود ه قد یمى شهرها به د لایل نارسایى ها و کمبود هایى که د ر زمینه هاى کالبد ى، اجتماعى و فرهنگى د ر این محد ود ه از شهرها بروز کرد هاست و هم چنین آثار میراثى و تاریخى موجود د ر این بافت ها، نیازمند توجه ویژه د ر زمینه مد یریت بحران زلزله مى باشند . هد ف اصلى از نگارش این مقاله، تد وینراهکارهاى مناسب د ر جهت مد یریت بحران زلزله د ر بافت فرسود ه قد یمى شهر سنند ج مى باشد . روش: این پژوهش از نوع توصیفى – تحلیلى است و روش جمع آورى د اد ه ها به صورت کتابخانه اى و مید انى مى باشد . د ر این پژوهش با استفاد ه از تکنیکSWOT به بررسى نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهد ید محد ود ه بافت فرسود ه قد یمى شهر سنند ج د ر ارتباط با مد یریت بحران زلزله پرد اخته شد ه و راهکارهاى مناسب د ر اینزمینه ارایه شد ه است.یافته ها: نتایج پژوهش نشان مى د هد که فرصت هاى محد ود ه بیشتر از تهد ید ها و ضعف هاى محد ود ه بیشتر از قوت ها مى باشد و راهبرد قابل قبول جهت مد یریتبهینه بحران زلزله د ر محد ود ه راهبرد بازنگرى و بعد از آن راهبرد تد افعى مى باشد . راهبرد ها و راهکارهاى این پژوهش مى تواند د ر جهت مد یریت بحران زلزله د ربافت فرسود ه قد یمى شهر سنند ج مفید و موثر واقع شود .نتیجه گیرى: یافته هاى پژوهش بیانگر آن است که با توجه به فراوانى آثار و ابنیه تاریخى، مذهبى و باستانى موجود د ر محد ود ه مساله مد یریت بحران باید همواره بهعنوان یکى از بزرگترین مسایل آن مطرح باشد . به طورى که کم توجهى و بى توجهى به آن مى تواند ضمن ایجاد خسارات به آثار و ابنیه تاریخى صد مات و آسیب هاىجسمى و جانى فراوانى را د ر هنگام وقوع زلزله به ساکنین وارد سازد

کلیدواژه ها

مد یریت بحران، زلزله، بافت فرسوده،SWOT،سنندج

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.