تاثیر شوری بر جوانه زنی و رشد گیاهچه در توده های گراس چمنی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای زراعی ایران، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JFCR-9-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 576
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرام ریاحی نیا

دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی

حمیدرضا خزاعی

دانشیارگروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

خورشید رزمجو

دانشیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

با توجه به کاربرد روز افزون گراس های چمنی در فضای سبز و مراتع کشور شناخت میزان تحمل آنها به تنش های مختلف محیطی از جمله شوری بویژه در مرحله استقرار گیاه از اهمیت زیادی در حفظ و توسعه بهره برداری آنها برخوردار است. بدین منظور خصوصیات جوانه زنی و رشد گیاهچه10 تودهی گراس چمنی شامل علف پشمکی سمیرم، آگروپایرون دزرتروم تبریز، چاودار یکساله فریدونشهر، دم اسبی موته، چمن جو سمیرم، قیاق اصفهان، چمن گندمی همدان، علف پشمکی فریدونشهر، جو وحشی سمیرم و چاودار چندساله فریدن در تیمارهای شوری 0و0/5و1/5و2درصد محلول نمک کلرور سدیم بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفت . نتایج نشان داد که به طور کلی توده های گراس مورد مطالعه در این آزمایش را می توان بر پایه ی درصد و سرعت جوانه زنی به سه گروه عمده تقسیم کرد :گروه اول توده هایی که درصد و سرعت جوانه زنی در آنها بیشینه است و با افزایش سطوح شوری تاثیر کمتری می پذیرند. چاودار یکساله فریدونشهر، چمن گندمی همدان و آگروپایرون دزرتروم تبریز جزو توده های متحمل به شوری هستند. گروه دوم توده هایی که از لحاظ دو صفت درصد و سرعتجوانه زدن برعکس گروه اول هستند و با افزایش سطوح شوری این دو پارامتر افت شدیدی می یابند و جزو توده های حساس طبقه بندی می شوند و شامل: علف پشمکی سمیرم، چاودار چند ساله فریدن، علف پشمکی فریدونشهر و قیاق اصفهان می باشند. گروه سوم توده هایی هستند که به نظر می رسد بنا به دلایلی مثل خواب نتوانستند حتی در تیمار شاهد هم خوب جوانه بزنند (دم اسبی موته و چمن جو سمیرم ) و برای ارزیابی مقاومت به شوری در آنها نیاز به آزمایش های بیشتری می باشد.

کلیدواژه ها

گراس چمنی، تنش شوری، جوانه زنی، گیاهچه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.