پایش روند افزایش شوری خاک در مخروط افکنه دامغان با استفاده از داده های ماهواره ای و پیمایشی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و مخاطرات محیطی، دوره: 1، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_GEH-1-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 472
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد شریفی کیا

استادیار سنجش از دور، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

عباسعلی افضلی

دانشجوی کارشناسی ارشد ژیوفورمولوژی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

مخروط افکنه دامغان، واقع در شمال شهرستان دامغان، با توجه به استقرار در ناحیه با اقلیم خشک و همچنین به سبب بهره برداری های نادرست از توان های محیطی در چند دهه اخیر دچار مخاطره افزایش شوری خاک شده است. در این تحقیق با هدف روند یابی تغییرات زمانی و مکانی افزایش شوری خاک و با استفاده از داده های سنجش از دوری و همچنین داده های پیمایشی از ویژگی های کمی و کیفی آب های زیرزمینی تهیه شده توسط سازمان آب منطقه ای شهرستان، مبادرت به تعیین متغییرهای(فاکتورها) تاثیرگذار بر روند افزایش شوری خاک گردیده است. در این راستا ابتدا عامل میزان شوری و روند زمانی افزایش آن از طریق پردازش داده های ماهواره ای از دو سنجنده ETM+ وTM آشکارسازی و استخراج شد. یافته ها روشن ساخت تعداد پیکسل های معرف شوری طی بازه زمانی مورد بررسی (2011-2003) به میزان 57/6 درصد افزایش یافته است. سپس نوع ارتباط پدیده شوری زایی بامتغییرهای پوشش گیاهی، سطح آب های زیرزمینی و هدایت الکتریکی آب، مورد ارزیابی و تحلیل ( تحلیل شبکه ) قرار گرفت. به همین منظور جهت سنجش میزان همبستگی بین شاخص شوری خاک و متغییرهای اثر گذار، هریک به طور جداگانه مورد تحلیل همبستگی قرار گرفت. در این بین تغییرات سطح آب های زیرزمینی بیشترین میزان همبستگی را با شاخص شوری خاک مشخص نمود. در انتها نیز پهنه های متاثر از هریک از عوامل اثرگذار مورد ارزیابی و تحلیل فضایی قرار گرفته، مشخص گردید که در افزایش فضایی(مساحت) روند افزایشی شوری خاک، عامل سطح آب های زیرزمینی، نقش محوری داشته است.

کلیدواژه ها

مخروط افکنه دامغان، شوری زایی، سنجش از دور، تحلیل شبکه ای، آشکارسازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.