بینشی نوین در خوشه های خلاق شهری (پتانسیل های فضای واسط میدان نقش جهان و دانشگاه هنر اصفهان به عنوان مکان جاذب طبقه خلاق)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: ماهنامه باغ نظر، دوره: 13، شماره: 45
  • کد COI اختصاصی: JR_BAGH-13-45_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 441
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مینو قره بگلو

دکتری معماری ، استادیار دانشگاه هنر اسلامی تبریز

طناز کارگر

کارشناس ارشد معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز

چکیده

شهر خلاق مکانی برای رشد و نمو خلاقیت در دینامیک خوشه های خلاق جامعه است که این خوشه ها، طبقه خلاق رادر خود حفظ کرده و پرورش می دهند. مکان دانشگاه نیز به عنوان مکان گردهمایی نیروی فکری خلاق به عنوان داراییارزشمند شهرها محسوب می شود که می تواند به عنوان خوشه ای خلاق برای نیل به اهداف شهر خلاق بسیار تاثیرگذار باشد.هدف از این مقاله، بررسی معیارهای مکانی جاذب طبقه خلاق در فضای واسط دانشگاه هنر اصفهان و میدان نقش جهاناست که پتانسیل های این فضا در جهت تبدیل به خوشه ای خلاق مورد واکاوی قرار می گیرد. در این راستا، مقاله درصددپاسخگویی به این سوالات است : میدان نقش جهان و دانشگاه هنر اصفهان به عنوان فضاهای شهری چه معیارهایی رادر راستای انطباق با خوشه های خلاق شهری دارا هستند فضای واسط میدان نقش جهان و دانشگاه هنر اصفهان چهپتانسیل هایی جهت تبدیل به خوشه ای خلاق دارد این فضا چگونه و به چه میزان در جذب و ترویج طبقه خلاق موفقبوده است . بنابراین این پژوهش ابتدا با رویکرد کیفی با روش تحلیل محتوای ادبیات موضوع به بررسی نقش خوشه هایخلاق شهری و نقش مولفه های محیطی موجود در این مکان ها در جذب طبقه خلاق می پردازد. سپس با رویکرد کیفیپتانسیل های میدان نقش جهان و دانشگاه هنر اصفهان را در راستای انطباق با معیارهای خوشه های خلاق شهری موردبررسی قرار داده و با واکاوی رابطه تعاملی میان این دو خوشه به استخراج معیارهای مکانی جاذب طبقه خلاق در فضایواسط با این دو خوشه م یپردازد. در گام نهایی با رویکرد کمی به بررسی میزان نفوذپذیری دانشگاه هنر اصفهان با میداننقش جهان از طریق فضای واسط به عنوان مکانی با پتانسیل جذب طبقه خلاق می پردازد. دستاورد نهایی این پژوهشتدقیق معیارهای مکانی جاذب طبقه خلاق در فضای واسط میدان نقش جهان و دانشگاه هنر اصفهان است که در این راستاراهکارهایی پیشنهادی مانند ارتقاء تعاملات اجتماعی، افزایش امنیت و ارتقاء دخل و تصرف کاربران در جهت عمومیتبخشیدن به عرصه فضای باز دانشگاه با هدف تبدیل این فضای واسط به مفصل ارتباط دانشگاه و شهر ارایه می شود.

کلیدواژه ها

شهر خلاق، طبقه خلاق، خوشه های خلاق، فضای عمومی شهری، دانشگاه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.