جایگاه عشق و شهادت در عرفان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جدید در علوم انسانی، دوره: 3، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_JHSR-3-7_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 520
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرج الله براتی

هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز

نعمت اله بهزادی

دانشجوی دکتری تخصصی عرفان اسلامی و اندیشه های امام خمینی

چکیده

با آنکه دردین مبین اسلام به جایگاه شهادت بخوبی پرداخته شده است و در خصوص آن آیات و احادیث فراوانی وجود دارد اما در حوزه عرفان اسلامی به این مهم بصورت جسته و گریخته در متون عرفانی و لابه لای کتابهای صوفیه اشاره شده است در عرفان اسلامی به عنوان یک مشرب فکری و عملی معتقد است کهانسان با تهذیب نفس و صفای باطن و ریاضت شرعی می تواند به مقامی برسد که دیده ی دلش به جهان هستی باز شود و حقیقت هستی و مراتب آنرا با چشم الهی به نظاره بنشیند و به مقام کشف و شهود نایل گردد که از آن تعبیر به کمال انسان ، خلیفه اللهی ، قرب و لقای الهی و... می شود.. توجه به مقام وجایگاه شهادت در عرفان در حال است که مقدله شهادت متاثر از یکی از پایه های مهم آن یعنی عشق به عنوان اولین حال برای عارف و سالک الی االله و سرچشمه ی سایر احوال می باشد که از آن نشاتمیگیرند، به گونه ای که اگراین حال به طور کامل برای سالک حاصل نشود، دیگر حالات نیز چون شهادت برای او رخ نخواهند داد لذا در میان همین نوشتهها از موضوع عشق و شهادت به عنوان مهمترین اهداف بلند انسانی در راستای کسب بالاترین مقامات معرفتی و روحانی یاد شده است.. در اندیشه اینانسانها، عشق و شهادت رمز رسیدن به این مرحله از تعالی و کمال روحانی است که از آن در آثار خود به انحای مختلف میباشد که درپژوهش حاضربه مطالعهوواکاوی بیشتر آن میپردازیم.

کلیدواژه ها

عشق، شهادت،عرفان، معشوق

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.