مطالعه موردی مخاطرات هیدروژئومورفولوژی و مورفودینامیک فعال در ناپایداری فونداسیون ساخت و سازها درکلان شهر تبریز

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: هشتمین کنگره بین المللی مهندسی عمران
  • کد COI اختصاصی: ICCE08_782
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1763
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

موسی عابدینی

استاد یار دانشگاه محقق اردبیلی دکترای تخصصی ژئومورفولوژی

چکیده

پدیده های مورفودینامیک (Morphodynamic) فعال لغزش، ریزش، سقوط سنگها(بویژه در زمان زمین لرزه ها)، سیلابهای مخرب هر از چند گاهی موجب خسارت مالی و جانی زیادی در شهر تبریز می شوند. عمدتاٌ اغلب خسارتها ناشی از زلزله و... مربوط به نوع، کیفیت و مقاومت سازه ها و مصالح و طراحی و معماری نیست بلکه بخشی مهمی از آنها مربوط به ویژگیهای بستر طبیعی(زیر ساختها مانند ویژگی سازند های سطحی،تشکیلات و سنگهای زیربنائی مراکز شهری) و با دخالت غیر مستقیم پدیده های ژئومورفولوژی است. هسته اولیه (site) شهر تبریز در سطوح توپوگرافی هموار شکل گرفته ولی به مرور زمان شهر،فضاهای های خالی حواشی را اشغال نموده است. اخیراٌ شهر تبریز با رشد و توسعه کریدوری در جهت شرقی– غربی با موانع و مسائل توپوگرافی و هیدروژئومورفولوژی بالفعل و بالقوه زیادی مواجه شده است. در شهرک باغمیشه،رشیدیه،ولیعصر،گلپارگ ،فهمیده گسل فعال شمال تبریز به طول 170 کیلومتر است. این گسل با سوابق زمین لرزه های متعدد و حتی 7/7 ریشتری، حکایت از منطقه پر ریسک دارد. از طرفی منطقه بالاشهر تبریز از لحاظ زمین شناسی دارای تناوبی از لایه های مارنیی قرمز میوسن آهکدار و نمکدار ،کنگلومرا،ماسه سنگ و میان لایه های آهکی است. سازند های ناپایدار منطقه(مطابق آزمایشات و نتایج میدانی از لحاظ انحلال پذیری،فرونشست و حد خمیرائی بالا) به همراه شیب لایه ها،و فعالیت گسل اصلی تبریز و میکرو گسلها، این منطقه شهری را به پر مخاطره ترین بخش مسکونی در شمال غرب کشور مبدل نموده است.

کلیدواژه ها

شهر تبریز، مورفودینامیک ، زیرساخت ، مخاطرات هیدروژئومورفولوژی،توسعه پایدار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.