ردیابی نشت در چاه بهره برداری نفت و گاز توسط سنجش پیوسته دما

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی و دومین کنفرانس بین المللی پژوهش های کاربردی در مهندسی برق، مکانیک و مکاترونیک
  • کد COI اختصاصی: ELEMECHCONF04_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 540
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد فرهادی چشمه مرواری

دانشجو، گروه مکانیک، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

افشین قنبرزاده

استادیار، گروه مهندسی مکانیک، دانشکده مهندسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران

چکیده

چاه های بهره برداری نفت وگاز به عنوان سرمایههای ملی هر کشوری از اهمیت استراتژیکی برخوردار هستند. نه تنها برای احداث بلکه برای تعمیر و نگهداری آنها، سالیانه هزینه های بسیار زیادی صرف می شود. دما به عنوان یک متغیر مهم در طول بهره برداری از چاه، اطلاعاتی از قبیل نوع سیال، وجود تغییرات ناگهانی و نشت سیال را در اختیار قرار می دهد. سیستم سنجش پیوسته دما، توزیع دما در طول فیبرنوری را بصورت نمودار پیوسته فراهم می کند. پالس نوری در فیبرنوری فرستاده می شود و بخشی از آن در طول فیبر بازتابیده می شود. اصل اساسی در این اندازه گیری ها بر پایه ردیابی و پردازش پالس بازگشتی رامان می باشد. در بررسی چاه ها به منظور یافتن نقاط نشت سیال، سازوکار نشت، نوع چاه و نوع نشت حایز اهمیت است. به طور کلی نشت از بدنه رشته تکمیل یا لوله های جداری باعث بهم خوردن نظم پروفیل دمایی و همچنین اختشاش با رنج بالای تغییرات در پروفیل دمایی چاه می شود و روند آن را بر هم می زد. جریان نشت سیال به فضای حلقوی از دیواره ی چاه و یا از رشته تکمیل اتفاق می افتد. در این مقاله نشت در دو چاه بهره برداری مورد بررسی قرار گرفت و شدت طیف رامان در هنگام کارکرد عادی و همچنین در هنگام نشت سیال بدست آورده شد. در تحلیل های انجام شده دیده شد، با این سیستم بدون نیاز به دماسنجی به روش های مرسوم که به وسیله سنسورهای الکترونیکی و در حالت چاه-بسته و تخلیه-فشار فضای حلقوی انجام می شود، بخوبی می توان بصورت آنلاین و به-هنگام، علت و محل نشت را ردیابی و شناسایی نمود.

کلیدواژه ها

ردیابی نشت، سنجش پیوسته دما، فیبرنوری، طیف بازگشتی رامان، چاه بهره برداری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.