بررسی کارایی آلوم در حذف رنگزاهای اسیدی از محلولهای آبی

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: هشتمین کنگره بین المللی مهندسی عمران
  • کد COI اختصاصی: ICCE08_031
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2283
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم حسنی زنوزی

دانشجوی کارشناسی ارشد - دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه صنع

سید محمدرضا علوی مقدم

استادیار - دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه صنعتی امیرکبیر

مختار آرامی

دانشیار - دانشکده مهندسی نساجی، دانشگاه صنعتی امیرکبیر

چکیده

یکی از متداولترین فرایندهای مورد استفاده برای حذف رنگزاها از پسابهای صنعتی، فرایند انعقاد و لخته سازی می باشد. در مقاله حاضر، عملکرد ماده منعقد کننده سولفات آلومینیوم (آلوم) برای حذف دو رنگزای اسیدی (AB292) Acid Blue 292 و (AR398) Acid red 398 تحت تأثیر عواملی از قبیل pH، غلظت ماده منعقد کننده، غلظت اولیه رنگزا، و نیز تأثیر کائولینیت به عنوان یک ماده کمک منعقد کننده طبیعی، با استفاده از آزمایش جار مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است. نتایج بدست آمده در این تحقیق نشان داد که PH، عامل بسیار تأثیرگذاری در حذف رنگزاهای مذکور بوده و بیشترین بازدهی فرایند برای هر دو رنگزا در PH، نزدیک به 5 رخ داد. رنگزای AB292 از تصفیه پذیری بسیار بیشتری نسبت به رنگزای AR398 برخوردار بود، به طوریکه با استفاده از mg/l ٤٠ آلوم، ٨٥% از رنگزای AB292 از محلول حاوی رنگزا حذف گردید که مقدار بسیار قابل توجهی است، درحالیکه میزان حذف رنگزای AR398 با استفاده از ١٢٠ آلوم تنها ٥٢% بود. با افزودن mg/l ٤٠ کائولینیت به فرایند (به عنوان یک ماده کمک منعقدکننده)، میزان حذف رنگزای AB 292 به میزان ٢٤ % افزایش یافت، اما در رابطه با حذف رنگزای AR398، تأثیر قابل توجهی در اثر افزودن کائولینیت مشاهده نشد. افزایش غلظت رنگزا در محدوده mg/l ٢٥٠-٥٠، اگرچه موجب کاهش نسبتاً کمی در بازدهی فرایند شد، اما از طرف دیگر موجب افزایش مقدار Q (مقدار رنگزای حذف شده به ازای واحد ماده منعقدکننده مصرفی) مربوط به هر دو رنگزا گردید. این افزایش در رابطه با رنگزای AB292 بسیار قابل توجه بود به طوریکه با افزایش غلظت این رنگزا در محدوده ذکر شده، مقدار Q از mg dye/ mg alum ٣٢% به mg dye/ mg alum ٢/٨ افزایش یافت.

کلیدواژه ها

فرایند انعقاد و لخته سازی، آلوم، حذف رنگزا، Acid Blue 292، Acid Red 398

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.