ارزیابی میزان سرمایه اجتماعی از دید شهروندان (مطالعه موردی: مناطق شهری شهرستان شاهین دژ)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: چهارمین کنگره بین المللی عمران ، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU04_2422
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 592
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی زنگی آبادی

دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه اصفهان

ابوذر بخشی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه اصفهان

چکیده

سرمایه اجتماعی را می توان یکی از مشخصه های توسعه پایدار دانست، به گونه ای که در یک جامعه پایدار، درجه بالاتریاز سرمایه اجتماعی وجود دارد. سرمایه اجتماعی محصول تعاملات اجتماعی است. اهمیت سرمایه اجتماعی و نقش آن درتوسعه پایدار، شناسایی عوامل تاثیرگذار و یافتن روشهای تقویت این مولفه توسعه را ضرورت بخشیده است. در اینراستا، هدف از انجام پژوهش حاضر که از نوع مطالعه توصیفی- همبستگی است، بررسی و تحلیل سرمایه اجتماعی وشناسایی عوامل موثر بر آن در میان ساکنان مناطق شهری شهرستان شاهین دژ است. جامعه آماری اینتحقیق، 12017 خانوار شهری ساکن در سه شهر واقع در شهرستان شاهین دژ استان آذربایجان غربی هستند که به روشنمونه گیری طبقه ای و با استفاده از فرمول کوکران، 280 خانوار به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسش-نامه بوده است. برای تجزیه و تحلیل از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده و همه محاسبات آماری به وسیله نرم افزارSPSS انجام شده است. یافته ها نشان می دهد در بین شاخص های سرمایه اجتماعی، شاخص انسجام اجتماعی با مقدار (M=32/46) بالاترین میزان، و شاخص رضایتمندی با مقدار (M=18/82) کمترین میزان را در بین شهروندان مورد مطالعه به خود اختصاص دادهاند. براساس نتایج حاصل از آزمون پارامتریک T تک نمونه ای، میانگین سرمایه اجتماعی شهروندان عدد 3/329 است که بالاتر از میانگین امتیاز سرمایه اجتماعی فرضی شهروندان، یعنی عدد 2/5 می باشد. اینامر بیانگر این است که سرمایه اجتماعی شهروندان این نقاط شهری در حد بالاتر از متوسط ارزیابی شده است. نتایجمقایسه میانگین سرمایه اجتماعی شهروندان با استفاده از آزمون T-test نشان داد بین میانگین های سرمایه اجتماعی بر حسب جنسیت، وضعیت تاهل، قومیت و وضعیت اشتغال تفاوت معناداری وجود ندارد. همچنین نتایج حاصل از آزمون تحلیل واریانس یکطرفه (Anova) نیز نشان داد بین میانگین های سرمایه اجتماعی بر حسب سن، سطح تحصیلات وضعیت مسکن و درآمد تفاوت معناداری وجود ندارد.

کلیدواژه ها

سرمایه اجتماعی، مشارکت، رضایتمندی، شبکه اجتماعی، اعتماد، انسجام، شهرستان شاهین دژ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.