بررسی پایداری محیط زیست شهری از منظر تعالیم اسلامی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: چهارمین کنگره بین المللی عمران ، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU04_2180
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 708
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید امان پور

دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهید چمران اهواز

جعفر سعیدی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهید چمران اهواز

فرهاد علیزاده افشار

کارشناسی ارشد مهندسی عمران، دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

در دهه های اخیر افزایش سریع جمعیت، غلفت در عمل به دستورات اسلامی در زمینه رابطه انسان و محیط زیست، باعثچالش هایی در محیط زندگی در شهرهای اسلامی شده است. در دنیای امروز که با انواع چالش های شهری در خصوصمسایل اجتماعی، فرهنگی، زیست محیطی و غیره روبرو هستیم، بدون شک رجوع به اصول نظری و عملی شهر اسلامیبه عنوان یک پارادایم کامل و یکپارچه، راه گشای مشکلات کنونی خواهد بود. در تحقیق حاضر با استفاده از روشتوصیفی- تحلیلی و با رویکردی استدلالی، به بررسی پایداری زیست محیطی شهری از منظر تعالیم اسلامی پرداخته شده است. در این راه، جایگاه پایداری به صورت عام و پایداری زیست محیطی به صورت خاص در شهرسازی اسلامی موردبررسی قرار گرفته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که به سبب صفات و ویژگی های ذاتی شهر اسلامی که ریشه دردین اسلام دارد، پایداری از مشخصه هایی است که در جهت دستیابی به شهر اسلامی، همواره مورد توجه بوده و درمسیر تحقق شهروند متعالی، نقش مهمی ایفا می نماید اما در حال حاضر، در ساخت فضاهای جغرافیایی ازجمله شهرهابه بعد پایداری زیست محیطی در شهرسازی اسلامی با تکیه بر تعالیم و دستورات دین اسلام، توجه نمی شود. در نتیجه،برداشت سطحی نگر از این تعالیم، سبب شده است که شاهد ناپایداری زیست محیطی در توسعه شهرسازی اسلامی باشیم.

کلیدواژه ها

پایداری، شهرسازی اسلامی، تعالیم اسلامی، پایداری زیست محیطی، محیط زیست شهری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.