بررسی ساختار و عملکرد محله در شهرهای ایرانی- اسلامی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: چهارمین کنگره بین المللی عمران ، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU04_1907
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 533
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین رضایی

کارشناس ارشد طراحی شهری دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان

نیما جهان بین

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان

چکیده

واژه محله در فرهنگ لغت به معنای محدوده ای در شهر یا روستا است که در برگیرنده کوچه ، خانه و ساختمان هایعمومی است . در بحث طراحی شهری محله یکی از عناصر مهم شکل دهنده ی سیمای شهر به حساب می آید و جز کوچکترین واحد کالبدی و اجتماعی و حتی قومی در استخوان بندی شهرسازی ایرانی - اسلامی به شمار می رود.در طیدوره های مختلف با تاثر از مبانی شهرسازی اسلامی مولود تغییر و تحول بوده است به دنبال دگرگونی در نظام اجتماعی– اقتصادی و سیاسی کشور از سالهای 1300 به بعد و شروع برنامه ریزی های شهری بعد از سالهای 1336 که منجر بهفروپاشی بافت های قدیم شهری و گسترش فضایی شهرها شد ، نظام محله از هم فروپاشید و اعتبار سابق خودش را ازدست داد شهرنشینی شتابان تغییرات در استخوان بندی و تحولات آن را موجب گردیده است . هدف از این مقالهاولا دست یابی به چارچوب تیوریک و نظری مناسب در ارتباط با مفهوم محله براساس عناصر و مولفه های اصلی با روشتوصیفی - تحلیلی بر ساختار و عملکرد محله در شهرسازی ایرانی – اسلامی ،دوما تبیین دیدگاه های نظری در رابطه باعملکرد محله در شهر ایرانی – اسلامی می باشد ثانیا ساختار محله و ویژگی های وخصوصیات آن و با مراجعه به منابعمعتبر تاریخی – تفسیری و اسنادی گرد آوری شده است .نتایج حاصله نشان می دهد ، استخوان بندی محله ، سلسلهمراتب در دسترسی ها و ترکیب اجتماعی و هویت آن ضمن متاثر از تحولات اقتصادی اجتماعی و... ، گسستی در کالبد وعملکرد را شاهد بوده است.

کلیدواژه ها

ساختار ، شهر ایرانی - اسلامی ، محله ، عملکرد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.