مولفه های تقویت کننده غنای حسی درطراحی محیط های آموزشی نابینایان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: چهارمین کنگره بین المللی عمران ، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU04_1168
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدتقی نظرپور

عضو هیات علمی دانشگاه شهیدبهشتی تهران

فاطمه رمضانیان

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری موسسه آموزش عالی صنعتی مازندران بابل

چکیده

امروزه تاثیر حوزه وسیع روانشناسی محیط در ارتقاء کیفیت معماری را نمیتوان نادیده انگاشت. روانشناسی محیط، رابطه انسان بامحیط کالبدی و تاثیرات این دو بر یکدیگر را مورد بررسی قرار میدهد. از طرفی انسان از طریق حواسش با محیط ارتباط برقرار می کند،اطلاعات و پیام ها را دریافت و منتقل می کند. نخستین گام انسان در برقراری ارتباط با محیط پیرامونش احساس آن محیط است. داده هایمحیطی (محرک های برونداد) توسط اعضاء حسی انسان و رشته های عصبی دریافت شده و به مغز منتقل می شود. تحلیل و تفسیراطلاعات دریافت شده از محیط در مغز گام بعدی است که منجر به ادراک و سپس، شناخت محیط می شود. غدای حسی، تجربه فزایندهحواس در فضای قرارگیری انسان است که باعث مانوس شدن بیشتر فرد با محیط و کیفیت هرچه بیشتر فضای کالبدی می شود. این مقولهبرای نابینایان و کم بینایان که در حال حاضر حدود ۷۵۰ هزار نفر از جمعیت کشور را تشکیل می دهند، دارای اهمیت ویژه ای است. ایجادغنای حسی در فضای آموزشی به دو طریق خاص می تواند به نابینایان یاری رساند. رعایت کیفیته ای حسی و تداوم در این امر می تواندباعث افزایش مهارت های غیربصری در افراد شود و از سوی دیگر به عنوان نشانه و جهت یابی در فضا به حفظ استقلال آن ها و ... کمککند. چراکه موضوع اساسی در جهت جبران ضعف دیداری نابینایان، ایجاد انگیزه ای برای تحرک آنان می باشد. پویایی که در فضای چندحسی تجربه می شود، می تواند منجر به این امر مهم شود. این پرسش مطرح است که راهکارهای فزاینده غنای حسی در محیط آموزشیچیست پاسخ به این پرسش و در راستای آن تلاش برای ایجاد فضایی متکی بر حواس غیر بصری و استفاده بهتر از آن در خلق یکفضای کالبدی معماری ماندگار در خاطره افراد نابینا هدف اصلی پژوهش است که بر اساس روش تحلیلی د توصیفی استوار می باشد.

کلیدواژه ها

غنای حسی، نابینایان، روانشناسی محیطی، حواس، فضای کالبدی آموزشی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.