افسردگی یا شادمانی:بازنگری در طراحی نور روز در فضای سکونت

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین همایش و نمایشگاه بین المللی روشنایی و نورپردازی ایران
  • کد COI اختصاصی: ILDC03_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 696
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رامین مدنی

استادیار،دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اصفهان، ایران

زهرا جوانی

دانشجوی دکتری معماری،دانشکده معماری و شهرسازی ،دانشگاه هنر اصفهان،ایران

چکیده

معماری به عنوان مرز واسط میان محیط خارج و بدن انسان باید به گونه ای شکل بگیرد که بدن انسان قادر به تامین نیازهای خود از محیط خارج باشد.درواقع اگرچه به نظر می رسد این ما معماران هستیم که ساختمانها را شکل می دهیم اما در نهایت این ساختمانها هستند که مارا شکل می دهند. .در این راستا هدف ازپژوهش حاضر تبین اهمیت و ضرورت نور روز در فضای سکونت از یک سو و بررسی عوامل متاثر از نور روز بر سلامت روانی ساکنین است.این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش است که چه ارتباطی میان سلامت روان ساکنین مسکن و نور روز وجود دارد و چه راه کارهایی در جهت ارتقا آن قابل تبین است.نتایج حاکی از آن است که رابطه قوی میان نور روز و فیزیولوژی انسان وجود دارد و اثرات نور بر روی خلق و خوی انسان ، تنظیم ساعت درونی انسان ، ارتباط و اطلاع زمان از محیط خارج ،تاثیر بر فرایند تکاملی بدن انکار ناپذیر است تا جایی که عدم وجود روشنایی کافی به شدت باعث افسردگی می شود. طراحی معماری امکان طراحی و نیز تغییردر تمامی اجزا کمی نور روز شامل شدت ،زمان و طیف به واسطه فرم سازه های مجاور داراست از طرفی کیفیت نور انتقال پیدا کرده به نوع بازشوها،حضور و میزان سایه ،اندازه وفرم فضای روشن شده ،جانمایی اقلیمی و محل قرار گیری کلی ساختمان،عمق و جهت گیرنده های نور نظیر چشم و یا لوکسی متر بستگی دارد.زمان بندی دریافت نور روز نیز به واسطه جهت ساختمان و شکل بازشوها قابل تنظیم است.بدیهی است در حالی که محیط کاریک جز اصلی و مهم در زندگی روزمره است خانه به عنوان تنظیم کننده ریتم شبانه روزی بدن اهمیت دارد و می توان به سطح روشنایی نور در طول روز در خانه به عنوان یک معیار بیولوژیکی سلامت نگاه کرد.

کلیدواژه ها

نور روز،مسکن،سلامت روان،افسردگی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.