بررسی محرمیت در معماری سنتی ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی پژوهشهای کاربردی در مهندسی عمران، معماری و مدیریت شهری
  • کد COI اختصاصی: CEUCONF04_679
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 731
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غزاله ابراهیمی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهدیشهر

بهنام والا

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهدیشهر

هادی محمودی نژاد

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهدیشهر

چکیده

درون گرایی و محرمیت دو اصل اساسی و بنیادی در معماری ایرانی – اسلامی است که تاتیر بسزایی در شکلگیری سازمان فضایی شهرها و عناصر کالبدی بناهای سنتی ایران داشته است. هرچند عامل اقلیم در انتخاب و گزینش اصل درون گرایی درشهرسازی ایران قبل از اسلام موثر بوده است لیکن در دوره اسلامی بر پایه مبانی و ارزشهای اعتقادی و جهانبینی اسلامی علاوه بر الگوی درون گرایی، اصل محرمیت نیز از دو منظر کالبدی و معنایی به عنوان یکی از معیارهای اصلی طراحی شهرها و بناها موردتوجه معماران قرار گرفت. از جمله فضاهایی که بازتاب دو اصل فوقالذکر به روشنی در فضاهای کالبدی آن قابل مشاهده استخانهها هستند. نداشتن ارتباط بصری مستقیم داخل خانه با فضاهای شهری و تقدس بخشیدن و حفظ حریم خانواده و فراهم کردن فضا و قلمرو محرم در عناصر فضایی از ویژگیها و شاخصههای خانههای دوران اسلامی ایران است. در پژوهش حاضر به چرایی رعایت محرمیت در معماری سنتی ایرانی و بازشناسی و چگونگی استفاده از متغیرهای سازنده در جهت حفظ محرمیت می پردازیم.

کلیدواژه ها

محرمیت، معماری ایرانی، معماری اسلامی، درونگرایی، سلسله مراتب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.