ساماندهی محلات شهر ارومیه با تاکید بر توسعه اجتماع محور

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی پژوهشهای کاربردی در مهندسی عمران، معماری و مدیریت شهری
  • کد COI اختصاصی: CEUCONF04_414
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 844
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا سلیمانی

استادیار دانشگاه پیام نور ارومیه

سیدامیر صادقی

دانشجوی کارشناسی مهندسی شهرسازی دانشگاه پیام نور ارومیه

احمد شیخ احمدی

کارشناس شهرسازی

چکیده

به موازات توسعه و افزایش جمعیت شهرهای بزرگ و ظهور مسایل گوناگون و پیچیده اجتماعی– اقتصادی برنامهریزی شهری به ابعاد تازهای دست یافته و باعث تحلیل دقیق شرایط سیاسی و اجتماعی در قلمرو جغرافیای شهری شده است.مطالعه محلات به لحاظ سطح توسعهیافتگی و شناسایی نقاط محروم به منظور برنامهریزی اصولی و ارایه راهبردهای صحیح و اجرایی با هدف حرکت به سمت توسعه و پیشرفت متعادل ضرورتی اجتناب ناپذیر به شمار میآید. مقاله حاضر، ضمنمروری گذرا بر ادبیات نظری توسعه و بافتفرسوده و با به کارگیری شاخصهای اقتصادی، اجتماعی و کالبدی، با استفاده ازتکنیک تاپسیس به ارزیابی سطوح برخورداری و تعیین میزان نابرابری موجود میان محلات بافت تاریخدار شهر ارومیه و شناسایی محلات دارای اولویت از لحاظ اختصاص امکانات و خدمات میپردازد. این تحقیق با توجه به روش کار از ماهیتی توصیفی- تحلیلی برخوردار است. نتایج یافتههای پژوهش حاکی از آن است که محله راهنمایی با شاخص اولویت0/8دارای رتبه نخست به لحاظ میزان توسعهیافتگی بوده است. همچنین محله مفتح با شاخص اولویت0/1 در پایینترین رتبه بین ده محله جای گرفته است. برابر تحلیل صورت گرفته از نتایج spssمحلات بافت فرسوده ارومیه در سه سطح برخوردار، نیمه برخوردار و فروبرخوردار )محروم( جای گرفتهاند و در نهایت با بهرهگیری از نرمافزارArc Gisنقشه سطوح برخورداری محلات ترسیم گردیده است. نتیجه نشان میدهد محله مفتح در پایینترین سطح برخورداری جایگرفته و اولین اولویت توسعه را به خود اختصاص داده است. دومین سطح شامل محلات مهدیالقدم و دادگستری است و سطح دوم توسعه محلات را در بر میگیرد، سطح یک، هفت محله دیگر را در بر میگیرد که آخرین اولویت توسعه را در بر دارد.

کلیدواژه ها

توسعه، سطحبندی محلات ، ساماندهی، تکنیک تاپسیس، ارومیه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.