بررسی تحلیلی تاثیر راستای حفاری با توجه به میدان تنشی در پایداری چاه های مایل

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی ژئومکانیک نفت
  • کد COI اختصاصی: NPGC02_054
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 932
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هاتف یوسفیان

دانشجوی کارشناسی ارشد مکانیک سنگ دانشکده مهندسی معدن و متالورژی دانشگاه یزد و پژوهشگر پژوهشگاه صنعت نفت

محمد فاتحی مرجی

دانشیار دانشکده مهندسی معدن و متالورژی دانشگاه یزد

حمید سلطانیان

استادیار پژوهشگاه صنعت نفت

ابوالفضل عبدالهی پور

دکتری مهندسی معدن مکانیک سنگ، پژوهشگاه صنعت نفت

چکیده

مشکلات پایداری چاه همواره یکی از دغدغه های فکری و معضلات صنعت نفت در زمان قبل از حفاری، حین حفاری و در طول مدت بهره برداری از چاه میباشد. یکی از این زمینه های مطالعاتی بررسی میدان تنش القایی در اطراف دیواره چاه ها و تاثیر آن بر روی پایداری چاه میباشد که با پیشرفت صنعت حفاری و استقبال از حفر چاه های مایل و افقی بر اهمیت آن نیز افزوده شد. چرا که در چاه های مایل و افقی بر خلاف چاه های قایم دیگر میدان تنش برجا زمین با محور چاه هم راستا نبوده و لذا برای تحلیل میدان تنش القایی در اطراف دیواره این قبیل چاه ها باید چندین انتقال مختصات را در دستور کار قرار داد. این تحقیق نیز سعی دارد تا با بررسی تاثیر جهت داری چاه بر روی تغییرات میدان تنش القایی در دیواره چاه و تغییرات مقاومت آن در نهایت ناپایداری چاه را در راستاهای مختلف پیش بینی نماید. بدین سان با فرض مشخص بودن میدان تنش برجای منطقه مورد مطالعه مطابق با رژیم های تنشی نرمال، امتداد لغز و معکوس یک چاه با ابعاد، عمق و شرایط معمول در نظر گرفته شد و روند تغییرات موقعیت شکست فشارشی و شکست کششی القایی ناشی از حفاری در دیواره این چاه با تغییر جهتداری آن نسبت به راستای تنش برجای عمودی با استفاده از روابط تحلیلی الاستیک کرش برای محاسبه میدان تنش القایی در دیواره چاه مورد بررسی قرار گرفت تا بتوان در پایان با توجه به نتایج تحلیل های انجام شده راستاهای با بیشترین پایداری، و راستاهای حفاری با پتانسیل تسلیم برشی و کششی که از انواع اصلی ناپایداری در چاه هستند را مشخص و ارایه نمود. نتایج بدست آمده از این تحقیق نیز پتانسیل شکل گیری شکستگی ها را در راستای شمال جنوب و شرقی غربی پیش بینی میکند.

کلیدواژه ها

پایداری چاه، میدان تنش القایی، میدان تنش برجای زمین، روابط تحلیلی کرش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.