بررسی نقش سرمایه اجتماعی در توسعه ی پایدار زیست محیطی مطالعه موردی شهر خرم آباد

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین همایش ملی منابع طبیعی و توسعه پایدار در زاگرس مرکزی
  • کد COI اختصاصی: NRSTZAGROS01_242
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 873
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اصغر شکرگزار

استادیار دانشکده ی ادبیات و علوم انسانی دانشگاه گیلان

مریم جعفری مهرآبادی

استادیار دانشکده ی ادبیات و علوم انسانی دانشگاه گیلان

سمیه رحیمی یکتا

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشکده ی ادبیات و علوم انسانی دانشگاه گیلان

چکیده

توجه به سرمایه های اجتماعی به عنوان دارایی های اولیه که در میان اجتماعات سکونتگاه های شهری جاری است راه حل مناسبی برای دستیابی به مولفه های توسعه ی پایدار محلات بویژه توسعه پایدارزیست محیطی به شمار می آید در قالب این مساله، هدف پژوهش حاضر پاسخگویی به این سوال است که آیا رابطه ای بین سرمایه اجتماعی و توسعه ی پایدار زیست محیطی در سطح محلات شهر خرم آباد وجود دارد . پژوهش حاضر از نوع مطالعات کاربردی است و رویکرد حاکم بر آن، توصیفی – تحلیلی و ابزار پرسشنامه بوده است. جامعه آماری پژوهش را ساکنین نه محله از شهر خرم آباد تشکیل میدهند. به منظور تعیین ارتباط بین سرمایه اجتماعی و توسعه ی پایدار محله ای از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شده است. نتایج حاصل ازضریب همبستگی پیرسون نشان داده است که از بین چهار بعد بررسی شده سرمایه اجتماعی و پنج بعد توسعه پایدار زیست محیطی ، رابطه همبستگی مشاهده شده بین ابعاد انسجام و مشارکت بسیار جزیی بوده 0/042 و با توجه به اینکه میزان Sig به بدست آمده برای این دو بعد بزرگتر از 0/05 است، درنتیجه همبستگی جزیی مشاهده شده نیز معنادار نیست. اما رابطه مشاهده شده بین مابقی ابعاد شاخص سرمایه اجتماعی و توسعه پایدار زیست محیطی ، رابطه همبستگی مثبت(مستقیم) است. یعنی افزایش میزان رضایت از یک بعد همسو با افزایش رضایت مندی در ابعاد دیگر است. با توجه به مقادیر Sig به دست آمده رابطه همبستگی بین ابعاد انسجام و آگاهی، مشارکت و پویایی و سازگاری در سطح اطمینان 95 درصد و رابطه همبستگی ابعاد دیگر در سطح اطمینان 99 درصد معنادار است. همچنین رابطه همبستگی بین سرمایه اجتماعی و توسعه پایدار زیست محیطی در سطح اطمینان 99 درصد معنادار است.همچنین به منظور بررسی وضعیت موجود محلات شهرخرم آباد از آزمون تک نمونهای T استفاده شده است، نتایج حاصل از این آزمون نشان میدهد که وضع موجود محلات شهر خرم آباد از نظر شاخص توسعه پایدار زیست محیطی به جزء یک متغیر آن سایر متغیرها در شرایط ناپایدار قرار دارند و همچنین از نظر شاخص سرمایه اجتماعی متغیر اعتماد و مشارکت در وضعیت پایدار و متغیرهای انسجام و همبستگی اجتماعی و آگاهی اجتماعی در حالت ناپایدار قرار دارد که این خود گویای آن است که این شاخص هم وضعیت خیلی خوبی نسبت به شاخص توسعه پایدار زیست محیطی ندارد.

کلیدواژه ها

سرمایه ی اجتماعی، محله ی شهری، توسعه ی پایدار محله ای، اجتماعات محلی، توسعه پایدار زیست محیطی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.